Bubanja: Samo da ovako nastavim

"Austrijanci su mi u Malagi rekli da već žale što sam izabrao da radim za Crnu Goru", rekao je Marko Bubanja
89 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2016. 07:49h

Došao je prije nešto više od devet mjeseci kao veliko pojačanje i perspektiva crnogorskog džudoa i sporta uopšte, odbacivši sve što mu je ponudila Austrija, zemlja u koju se preselio kada je imao svega šest godina. Izabrao je da se bori za zemlju u kojoj je rođen, da u crnogorskom kimonu pokuša da ostvari sve ono što su mu stručnjaci predvidjeli, nakon srebra na kadetskom prvenstvu Evrope i bronze na svjetskom šampionatu u istom uzrastu.

Nije trebalo dugo čekati, a Marko Bubanja je Crnoj Gori donio prvu veliku medalju. Zablistao je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Malagi, osvojio bronzu, a uz malo sreće mogao je i do najsjajnijeg odličja.

Naime, novi šampion, Rus Mihael Igolnikov savladao ga je u polufinalu kategorije do 90 kilograma samo zahvaljujući tome što je Bubanja imao kaznu više.

U borbi za bronzu, međutim, nije bilo dileme, baš kao i tri meča prije polufinala. Momak iz Herceg Novog koji je prije 20 godina rođen u Kotoru, dobio ih je bez ikakvih problema.

"Bilo je dobro, ali mogao sam i više. Bio je vrlo neizvjestan meč u polufinalu, iako me Igolnikov prethodno već dva puta dobio. Prvi put me savladao na kadetskom Prvenstvu Evrope u Baru prije četiri godine na ipon, potom me dobio na kazne - on je imao dvije - a ja dobio četvrtu i tako izgubio meč, da bi sada on imao jednu, a ja dvije kazne. Mislim da ću brzo uspjeti da ga savladam, a on je u mlađim kategorijama svjetski šampion, tri puta je bio prvak Evrope, pobjednik Olimpijade mladih... U Malagi je sve protivnike dobio za 40 sekundi, finale je riješio čak i brže, a jedino je protiv mene radio kompletnu borbu", kaže Bubanja.

Sjajnu formu Bubanja je pokazao na seniorskom Prvenstvu Balkana u Herceg Novom, kada je nadmoćno osvojio titulu savladavši sva tri protivnika iponom, a potom na isti način riješivši i ekipnu borbu u finalu sa Srbijom. U ekipnom nastupu bio je sjajan i u Malagi, ali je reprezentacija nesrećno izgubila od Italije sa 3:2.

"Zaista nismo imali sreće, Balša Sinanović i Lazar Ćupić su nesrećno izgubili u posljednjih pet sekundi. Ali, očigledno je da napredujemo, imali smo i mušku i žensku ekipu, što je naišlo na sjajne komentare u Malagi. I atmosfera u reprezentaciji je sjajna, svi se družimo, svi smo bodrili jedni druge tokom borbi. Mislim da imamo veliku perspektivu, i individualno, i timski".

Austrijski trener Hubert Rorauer, koji predvodi crnogorsku reprezentaciju, očigledno je počeo da slaže kockice u mozaiku budućnosti crnogorskog džudoa, a Marko otkriva šta mu je sugerisao da mora da popravi.

"Hupo mi je napravio program da u naredna dva mjeseca popravim kondiciju i snagu. U Malagi je sve bilo u redu jer su borbe trajale četiri minuta, a već na Gran-priju u Zagrebu, na koji putujemo večeras, vidjeću da li imam snage za borbe od pet minuta. Nadam se da ću nastaviti kao i do sada, a Austrijanci su mi u Malagi rekli da već žale što sam izabrao da radim za Crnu Goru", zaključio je Bubanja, koji je sa reprezentacijom juče doputovao iz Malage i već sinoć odradio trening u Džudo klubu Sinanović.

Galerija

Bonus video: