Ko prijeti sa naloga šefa lokalnog DPS-a?

Šarkić je maja 2015. podnio prijavu zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje...
512 pregleda 40 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.09.2016. 05:53h

Bjelopoljsko Više tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Podgoričanina Omera Šarkića, kome je u maju prošle godine prijećeno na Fejsbuku.

Istražitelji duže od godinu nijesu uspjeli da utvrde ko mu je prijetio na toj društvenoj mreži predstavljajući se kao Jovan Milanović iz Berana, ali su otkrili da mu je prijećeno sa naloga predsjednika beranskog Opštinskog odbora DPS-a Bogdana Fatića.

Fatić neće odgovarati, jer je tužilaštvo ocijenilo da u njegovim radnjama nema elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

“Kad putem interneta neko prijeti premijeru i državnim službenicima, počinioce nalaze za nekoliko dana, odrede im i pritvor. Kad prijetnje dobija građanin, postupci traju i po godinu i duže”, kazao je “Vijestima” Šarkić.

On je 20. maja 2015. godine podnio krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe, zbog raspirivanja vjerske i nacionalne mržnje.

U prijavi je citirao jedan od komentara koji su mu upućeni - "Na muslimansku glavu mušku nemoj nikad dići pušku! Može to i mnogo bolje jer se stoka nožem kolje".

Tužilaštvo je tokom izviđaja otkrilo da je taj komentar, ali i više njih, postavljen sa jedne od tri IP adrese, na kojima je registrovan Fatićev nalog.

Tokom saslušanja Fatić je istražiteljima rekao da su na njegovo ime registrovana dva ADSL naloga - jedan u stanu, a drugi u lokalu "Telemach" Podgorica, u vlasništvu Budimira Dimića, gdje je radio u kancelariji.

Tvrdio je da je šifru za Wi-Fi pristup sa naloga iz kancelarije, gdje je radio do 30. aprila 2014, dao vlasniku obližnjeg kafića "Vizantija", ali i da je lozinka njegovog naloga u stanu poznata nekolicini komšija.

Rekao je da ne zna da li je osoba koja je koristila njegov Wi-Fi, koristila internet iz kafića "Vizantija" ili njegovog stana.

"To znači da je, ko god da je došao u kafić, ukoliko mu je vlasnik dao Fatićevu šifru, mogao da šalje poruke bilo koje sadržine", zaključilo je tužilaštvo u odbijajućem rješenju.

Fatić je istražiteljima rekao da ne poznaje Milovanovića i da smatra da je u pitanju lažni profil, dodajući da mu je kao sudskom vještaku za telekomunikacije u interesu da bude utvrđeno da li je ruter sa kojeg je pristupano i sa kojeg su slate sporne poruke, vezan za kućni ili na broj lokala.

Fatić je na saslušanju rekao da se druži podjednako sa ljudima svih vjeroispovijesti i nacija i da su ga poruke neprimjerenih poruka jako pogodile.

Kazao je da je od 30. aprila 2014. predsjednik OO DPS Berane, da je na listi vještaka elektrostruke i da kod beranskog Osnovnog suda vještači predmete vezane za elektroniku i telekomunikacije.

"Čudno da fizičko lice daje besplatno internet kafiću"...

Komentarišući postupak kolege iz Berana - da lozinku za internet podijeli sa gostima kafića i komšijama, sudski vještak za telekomunikacije Predrag Boljević, kazao je "Vijestima" da je čudno da fizičko lice daje besplatan pristup internetu jednom kafiću.

"Lozinku za internet pristup dajem samo svojoj djeci. Zašto bi neko davao podatke za internet pristup kafiću? Osim ako je čovjek spreman da snosi odgovornost za krivično djelo, koje neko može da počini sa njegovog internet naloga", rekao je Boljević.

Drugo je kad prijete Đukanoviću

Šarkić je rekao da je veoma sporna dužina postupka.

"U institucije sistema ne vjerujem. Podnio sam kao građanin brojne prijave i Glavnom gradu, Agenciji za elektronske komunikacije, Elektroprivredi... I ovu sam podnio inspirisan brzom reakcijom policije u slučaju prijetnji premijeru Milu Đukanoviću. Želio sam da vidim reakciju u slučaju prijetnji građanima”, kazao je Šarkić.

Podgoričanin Luka Vukojević uhapšen je 15. maja prošle godine, samo dan nakon što je na portalu “Vijesti” napisao da će "ubiti premijera, kako bi spasio naciju".

Istog dana kada je objavljen komentar pokrenuta je akcija kako bi se utvrdilo ko ga je objavio, a tužilaštvo je nakon 15 dana podiglo optužni predlog protiv Vukojevića...

Vukojević je tokom sudskog postupka rekao da nije imao namjeru da prijeti bilo kome, već je citirao lik iz američke serije "Kuća od karata" i da je očekivao da će svi shvatiti šalu.

"Vijestima" iz policije nije odgovoreno zašto je procedura u Šarkićevom slučaju trajala preko godinu...

Bonus video: