Tajson Gej će se oprobati u bobu

Prelazak sprintera na bob uopšte nije rijetka stvar, pošto je za zalet neophodna brzina, uz osjećaj za vrijeme i prostor.
87 pregleda 0 komentar(a)
Tajson Gej, Foto: Beta/AP
Tajson Gej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2016. 11:24h

Američki sprinter Tajson Gej učestvovaće ove nedjelje na nacionalnom prvenstvu u bobu, postavši tako najnovija atletska zvijezda koja želi da se oproba u sankanju.

Šampionat počinje u srijedu u kanadskom gradu Kalgariju, i to je prvi korak u kvalifikacijama za reprezentaciju ove sezone.

Gej je trostruki olimpijac, a dva puta je diskvalifikovan i medalje su mu oduzete. Srebro iz Londona 2012. u štafeti 4x100 oduzeto mu je pošto je bio pozitivan na doping. U Riju ovog ljeta je bio član štafete koja je osvojila bronzu, ali je taj rezultat poništen jer je Gej prekršio pravilo o primopredaji.

Jedan od onih koji su ostali bez srebra iz Londona zbog Geja je Rajan Bejli, koji takođe počinje da se bavi bobom i koji treba da nastupi na šampionatu.

"Još nisam prebolio tu medalju", rekao je Bejli prošlog mjeseca.

Njih dvojica bi sada mogli da budu timski drugovi.

Bejli je oduševio trenere do sada, naročito pošto je prošlog mjeseca pobijedio u bobu na suvom, na takmičenju u Lejk Plesidu. Takmičenje u Kalgariju održaće se na ledu. Savez za bob i sanke SAD naveo je da Gej trenira bob tek nekoliko dana.

Očekuje se, međutim, da mu brzina omogući dobar rezultat. Njegov lični rekord na 100 metara je 9,69 sekundi i samo trostruki olimpijski šampion i svjetski rekorder Jusein Bolt ima brže vrijeme.

Prelazak sprintera na bob uopšte nije rijetka stvar, pošto je za zalet neophodna brzina, uz osjećaj za vrijeme i prostor.

Među onima koji su uspješno mijenjali sport su Lorin Vilijams, koja je osvajala medalje i na ljetnjim i na zimskim igrama; zatim zvijezda trke s preponama Lolo Džons, osvajačica dvije zlatne medalje u Riju; kao i skakačica u dalj Tijana Bartoleta i nekadašnji sprinteri Edvin Mozes, Vili Devenport i Renaldo Nehemija.

Lolo Džons je učestvovala na Igrama u Sočiju 2014, a u Kalgariju će nastupiti u ženskoj kategoriji, kao i Adža Evans, osvajačica bronze iz Sočija.

U Kalgariju će nastupiti ukupno 56 takmičara u obje kategorije. Rezultati svih učesnika biće analizirani, a onda će se odabrati timovi za nacionalne kvalifikacije, koje se održavaju u oktobru na Lejk Plesidu.

Bonus video: