Stanković: Veće povjerenje među kriminalcima, nego među onima koji ih gone

“Zabrinjava činjenica da ima međunarodnih kriminalnih grupa, a da nema zajedničkih istražnih timova”, naveo je Stanković
165 pregleda 9 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2016. 18:19h

Borba protiv kriminala na međunarodnom nivou zavisi od saradnje i povjerenja među državama i njihovim pravosuđima, i zajednički istražni timovi test su povjerenja i sposobnosti, rekao je vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković.

On je, na konferenciji Savjetodavne grupe tužilaca zemalja jugoistočne Evropske (SEEPAG) kojom ove godine predsjedava Crna Gora, kazao da praksa pokazuje da taj vid pravne pomoći i saradnje još nije zaživio u punoći mogućnosti koje pruža organima za spovođenje zakona.

“Zabrinjava činjenica da ima međunarodnih kriminalnih grupa, a da nema zajedničkih istražnih timova”, naveo je Stanković.

Kako je kazao, neprihvatljivo je da za kriminal ne postoje granice, a da borci protiv kriminala na njima insistiraju.

“Porazno je da veće povjerenje postoji među kriminalcima, nego među onima koji ih gone”, ocijenio je Stanković.

On je ukazao na Drugi dodatni protokol uz Evropsku konvenciju o uzajmamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Konvenciju Ujedinjenih nacija protiv transancaionalnog organizovanog kriminala, koji predstavljaju međunarodni pravni osnov za formiranje zajedničkih istražnih timova.

“Potrebno je promovisati prednosti ovog, a to su neposredna razmjena informacija, bez formalnih zahtjeva, direktni zahtjevi za sprovođenje istražnih radnji, bez upućivanja zamolnica, koordinacija aktivnosti na licu mjesta, neformalna razmjena specijalističkog znanja i izgradnja povjerenja među predstavnicima različitih jurisdikacija u zajedničkom timu”, objasnio je Stanković.

Prema njegovim riječima, potrebno je preispitati pravni okvir za bilateralnu pravosudnu pomoć i saradnju, kako bi formiranje zajedničkih istražnih timova bilo omogućeno sa što većim brojem zemalja, posebno onima sa kojima se bilježi najveća frekvencija kriminala.

“Kao što na nacionalonom nivou borba protiv kriminala zavisi od uvezanosti svih karika u pravosudnom lancu, tako i na međunarodnom nivou ona zavisi od čvrstine saradnje i povjerenja među državama i njihovim pravosuđima. Zato su zajednički istražni timovi test povjerenja, sposobnosti i volje za saradnju”, kazao je Stanković.

Predsjedavajuća SEEPAG-om, Sonja Bošković, ocijenila je da je postojanje tog tijela doprinijelo većoj pravnoj sigurnosti u državama i regionu.

“Borba sa globalnom prijetnjom kao što je organizovani kriminal, čiji je neizostavni dio terorizam, mora podrazumijevati postojanje djelotvornih zakona, demokratskih i visoko profesionalnih institucija i, neizostavno, postojanje vladavine prava”, saopštila je Bošković.

Ivana Goranić iz Savjeta za regionalnu saradnju ukazala je na važnosti međusobnog povjerenja u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Ono je baza u razmjeni informacija i bliskoj saradnji tužilaca i pravosuđa na nacionalnom, regionalnom i svjetskom nivou”, pojasnila je Goranić.

Bonus video: