“Luter”: Nova serija na TV Vijesti

Seriju “ Luther” gledaoci će imati priliku da pogledaju od utoraka 27. septembra u 22:30h samo na TV Vijesti.
136 pregleda 0 komentar(a)
Luter, serija
Luter, serija
Ažurirano: 20.09.2016. 08:14h

“Luther” je kriminalistička drama sa Idrisom Elbom u glavnoj ulozi, koji nakon The Wirea radi na “pravoj” strani zakona, iako je ta linija iz njegove perspektive prilično mutna.

Dovoljan pokazatelj kvaliteta serije je i činjenica je da je Idris Elba za ovu ulogu tri puta bio nominovan za Zlatni Globus (po jednom za svaku sezonu) i sasvim zasluženo i osvojio jedan, za drugu sezonu.

Detektiv Luther, kroz prve četiri epizode prve sezone uglavnom rješava odvojene slučajeve, paralelno igrajući igru mačke i miša sa psihopatskom ubicom Alice Morgan (Ruth Wilson), s kojom se na čudan način zbližava, usput se noseći sa gubitkom supruge koja ga je ostavila.

Džon Luter je detektiv jakog tempermenta, vrlo je oštar i pronicljiv ali i impulsivan i sklon nasilju. Harizmatičan i fizički impresivan Džon Luter nema sebi ravnog u vođenju ispitivanja osumnjičenih.

Njegov osjećaj, njegova trik pitanja, njegova sposobnost da interpretira najsitnije detalje govora tijela ili iskre u očima osumnjičenih ga stavljaju u rang mnogih poznatih televizijskih detektiva, ali poređenja se na tome zaustavljaju, proživljene traume i ličnost Džona Lutera su priča za sebe. Nema mjesta ležernosti ili drugom stepenu u ovoj seriji – njegova svakodnevica je ispunjena tamom i frustracijama.

On ipak može računati na podršku svog mladog partnera Džastina Ripleja i svoje šefice Roze Teler. Uvijek ga podsećajući da ostane na pravom putu teško uspjevaju da razumiju i poštuju njegove radikalne metode. Konstantno rastrzan između istraga i porodičnih problema Luter zauzima centralno mjesto u seriji.

Susret sa Alis Morgan, mladom vanserijskom intelektualkom odgovornom za savršeno ubistvo će samo povećati njegov osjećaj pripadnosti svjetu bez milosti i bez trunke pravde.

Zvuci pjesme Massiv Attacka Paradise Circus sa njihovog albuma Heligoland odlično idu uz crveno-crnu špicu koja oslikava najbitnije momente serije - krv i sjenke.

Seriju “ Luther” gledaoci će imati priliku da pogledaju od utoraka 27. septembra u 22:30h samo na TV Vijesti.

Bonus video: