130 godina gradske muzike Herceg Novi

Pored domaćina nastupili su Gradska muzika Budva (Crna Gora), Mestna godba Novo Mesto (Slovenija), Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat (Crna Gora), Gradska glazba Metković (Hrvatska), Mjesna muzika Đenović (Crna Gora), Gradski orkestar i mažoretke Stolac (Bosna i Hercegovina) i Gradska muzika Kotor (Crna Gora)
221 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2016. 14:13h

Velikim koncertom u Sportskoj dvorani Igalo u nedjelju veče završena je trodnevna proslava jubileja- 130 godina rada Gradske muzike Herceg Novi.

Pored domaćina nastupili su Gradska muzika Budva (Crna Gora), Mestna godba Novo Mesto (Slovenija), Glazbeno-prosvjetno društvo Tivat (Crna Gora), Gradska glazba Metković (Hrvatska), Mjesna muzika Đenović (Crna Gora), Gradski orkestar i mažoretke Stolac (Bosna i Hercegovina) i Gradska muzika Kotor (Crna Gora).

Osim uobičajenog repertoara bleh orkestara sinoć su se nizali i hitovi filmske, evergrin i numere klasične muzike, a program je vodila Adriana Božović. Kraj koncerta bio je impresivan kada su se svi sa preko 300 članova zajedno svirali pod dirigentskom palicom Novljanke, Ivane Petković koja je donedavno bila kapelnica hercegnovske Gradske muzike , prva žena kapelnica u 130 godina dugom radu novskih muzičara.

Prije koncerta svi orkestri su svirali na otvorenom u gradu,gdje su nakon defilea i pojedinačnog programa na centralnom trgu takoodje imali zajednički nastup

Među Novljanima, jednako su se jubileju i proslavi radovali najmlađi Iva Nedović i Maksim Urdešić, prvi kalrinet u ansamblu i Josip Marić koji je prevalio osamdesetu. “Gradska muzika je sve – sve što je i ovaj grad”, kaže Marić. Radost su dijelili i gosti, oni koji su prvi put u Novi došli iz Slovenije, zatim i iz Metkovića ali i oni sa kojima novski ansambl godinama sarađuje godinama. Novljanima je kapelnica tivatske muzike i priredila lijep poklon, za njih je napravila aranžman kompozicije „Ima jedan grad (Herceg Novi) na moru“ pa će to biti nova numera na repertoaru Novljana.

“Generacije mladih stasale su u ugledne članove društva i zajednice, a potekli su upravo iz članstva Gradske muzike Herceg Novi i mažoretki, jer ono što su u prostorijama „škole od muzike“ naučili nisu samo note i sviranje, već i mnogo šira kultura i obrazovanje, poštovanje prema starijima, druženje i prihvatanje različitosti; naučili su biti ljudi, ocjenio je član Gradske muzike Oliver Nedović čije su obje kćerke takođe članice Muzike.

Gosti iz Novog Mesta sa kojim je Herceg Novi grad pobratim, prvi put su u Crnoj Gori. “U Herceg Novom smo se susreli sa prijateljima, lijepo se družimo i osjećamo, kazao je Italo Morosini- dirigent „Mestne godbe Novo Mesto“ koja je osnovana prije 168 godina.

Predsjednica Opštine Nataša Aćimović je naglasila da je i Gradska muzika dala doprinos kandidaturi grada za Evropsku prijestonicu kulture 2021 godine.

Pokrovitelji ovog kulturnog događaja su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, dok je izvršni producent JUK „Herceg Fest“.

Povezivala ih je ljubav prema muzici

Gradska muzika osnovana je 1886. godine u vrijeme kada je Boka bila pod Austro Ugarskom vladavinom. Uvijek je bila višenacionalna, a djake, šegrte, službenike i zanatlije povezivla je nekada, kao i sada, ljubav prema muzici.

Za više od vijeka postojanja u njoj je sviralo preko 300 muzičara , a na nastupima su svirali kao pravi profesionalci o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Medju najstarijim priznanjima je i ono osvojeno za prvo mjesto na takmičenju u Ljubljani 1922. godine kada su izmedju 28 orkestara iz više zemlja Hercegnovljani proglašeni najboljim. Laureati su i najvećeg priznanja grada - Oktobarske nagrade Herceg Novog koju su dobili 1968 godine i Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Novljani su proputovali cijelu bivšu Jugoslaviju, a nastupali su i u Beču, Kopenhagenu Segedinu, Budimpešti, Bukureštu i drugim gradovima. Skoro da nema većeg grada u Evropi čijim ulicama nisu prošli Novljani ponosno ističućiI da su uvijek dostojno reprezentovali svoj grad, Boku, Crnu Goru i do prije dvije decenije i onu veliku Jugoslaviju .Nastupali su i u Sarajevu za vrijeme zimskih Olimpijskih igara 1084. godine. Učestvovali su i u filmu Ivana Marinovića „Igla ispod praga“…

Uz Gradsku muziku su bili uspješni nastavnici i dirigenti: 0Ivan Bagatela, Anton Martineti, Ivan Đanko Ciber, Abid Kusturica, Julio Marić, Boris Kraljević, Svetislav Miki Vasić, ali i danas poznati na muzičkoj sceni regiona Dragoljub Đuričić, Toni Pušić – Rambo Amadeus, Vlado Georgiev…

U proteklom periodu i dame su stale na čelo gradske muzike: prvo Ivana Petković pa Valentina Kulinović.

Ipak najviše nastupa i ljubavi utkali su u svoj grad, učestvujući u svim njegovim feštama, proslavama i manifestacijama.

Galerija

Bonus video: