O stanovnicima tajnih gradova

Zbirka koja broji 30 fotografija nastala je nakon više mjeseci rada
61 pregleda 0 komentar(a)
Ilmarove fotografije
Ilmarove fotografije
Ažurirano: 19.09.2016. 12:24h

Izložba moskovskog fotografa Ilmara pod nazivom “Konverzija”, otvorena je juče u Dukley Art Centru u Kotoru (zgrada Jugooceanije).

Ilmar je rođen 1977. godine, a živi i radi na relaciji Moskva-Beograd. Britansku visoku školu dizajna završio je 2013. godine, a u toku procesa umjetničkog traženja, studirao je pozorišnu režiju i dokumentarnu kinematografiju.

Postavku “Konverzija” prvi put je izložio 2013. godine na samostalnoj izložbi u Moskvi, u parku umjetnosti “Muzeon”. Iste godine je učestvovao i na izložbi “Topografija Artplay”, kao i u postavci foto-izložbe u art-prostoru “SahArt”.

“Dramatična i nostalgična priča o stanovnicima zabranjenog grada kraj Moskve, ruskog umjetnika Ilmara. Posle ’konverzije’, nekadašnji stručnjaci za atomsko naoružanje životare od malih plata i penzija u gotovo avetinjskom mjestu.” (Iz teksta Miljane Kralj u “Večernjim novostima”).

Zbirka broji preko 30 fotografija, nastalih nakon višemjesečnog rada umjetnika koji je imao jedinstvenu priliku, ne samo da se suoči sa životom tajnog vojnog grada, kakvih je nekada bilo na stotine, već i da sve to zabilježi u prvoj fotografskoj hronici.

”Svi tajni vojni gradovi nekadašnjeg SSSR-a su, po načinu organizacije života slični, a ono što ih razlikuje su ljudi i njihove sudbine. Svaki taj život je jedinstven, kao brilijant. To su jaki ljudi, bivši ili sadašnji vojnici, snažnog karaktera, čija se unutrašnja drama vidi na licu. Svi su oni odsječeni od ostatka svijeta, naročito stariji”, ističe Ilmar.

Bonus video: