Zatvorene Paraolimpijske igre u Riju

Ni nevrijeme, koje se baš za vrijeme svečanosti zatvaranja obrušilo nad grad, nije pokvarilo oproštajnu žurku
0 komentar(a)
Paraolimpijske igre, Foto: Reuters
Paraolimpijske igre, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2016. 08:13h

Nakon 12 dana takmičenja, na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru su zatvorene Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo više od 4.000 sportista iz 159 zemalja svijeta.

Crnu Goru su predstavljali atletičarka Marijana Goranović, koja je bila osma u bacanju kugle, a deveta u disku, te plivač Ilija Tadić, 15. na 50 i 17. na 100 metara slobodnim stilom.

Rio se od najboljih sportaša svijeta s invaliditetom oprostio kako i priliči gradu karnevala i sambe. Bila je to rasplesana predstava ili kako su je domaćini nazvali - “Zvukovi svih boja, tonovi iz cijelog Brazila”.

Ni nevrijeme, koje se baš za vrijeme svečanosti zatvaranja obrušilo nad grad, nije pokvarilo oproštajnu žurku.

Bilo je tu svega. Od sambe do roka, od popa do bajaoa, od bosa nove do fanka. Pozornicom su prodefilovale brojne brazilske zvijezde, a nastupila je i engleska pop zvijezda Kalum Skot.

“Muzika je portret naše duše. Zvuk je unutar našeg tijela, puls, vibracija. Ceremonija je inspirisana onima koji sviraju, a ne mogu čuti, onima koji plešu, a ne mogu vidjeti, onima koji pripovijedaju priče o transformaciji”, poručio je kreativni trojac Vik Muniz, Fred Geli i Marselo Rubens Paiva.

U službenom dijelu svečanosti s jarbola je spuštena zastava IPC-a koju je gradonačelnik Rio de Janeira Eduardo Paeš predao guvernerki Tokija Jurike Koike, domaćinu idućih Igara za četiri godine.

Prisutnima su se obratili predsjednik Organizacionog odbora OI i POI Karloš Arthur Nuzman, te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Filip Krejven, koji je službeno zatvorio Igre.

Prije njihovih govora, održan je minut ćutnje za iranskog biciklistu Bahmana Golbarnežada (48), koji je poginuo nakon pada za vrijeme trke.

“Bile su ovo 'Igre ljudi'. Od svih ljepota ovoga grada, najviše ću pamtiti predivne ljude. Buka koju ste stvarali na stadionima i strast koju ste širili, bili su dodatna inspiracija sportistima da ostvare nemoguće”, rekao je Krejven.

Bonus video: