Kome da vjerujemo?

Vaša intuicija vam od prvog trenutka sve govori
108 pregleda 0 komentar(a)
Život
Život
Ažurirano: 18.09.2016. 15:42h

Ako privlačite loše ljude i loše događaje u svoj život, možete okončati to i početi drugačiji život. Dovoljno je da da svoje povjerenje date samo onima za koje osjetite da treba i kojima možete da vjerujete. Kako ćete to znati i kome treba da vjerujete?

Vjerujte instinktu

Vaša intuicija vam od prvog trenutka sve govori. Ako vam intuicija govori da nešto ne treba da radite ili da vam je čudna osoba koju ste sreli, slušajte svoju intuiciju. Čim sumnjate nešto nije u redu, provjerite svoje sumnje i ne ulazite dublje, posebno u slučajevima kada nemate povjerenja.

Vjerujte onima koji žive ono što pričaju

Kada ne znate da li nekome da poklonite svoje povjerenje, uključite logiku i razum. Pratite pažljivo šta ta osoba priča, a šta konkretno radi u životu. Da li postoje razlike? Lako je procijeniti, kada ste potpuno objektivni, da li neko samo priča priču ili je zaista i živi. Vjerujte onima koji žive ono što pričaju.

Vjerujte provjerenim prijateljima

Kada niste sasvim sigurni da li da nekome poklonite povjerenje, da li da u nešto uđete ili ne, pitajte svoje dugogodišnje prijatelje, one koji su pored vas bili u svim vremenima, a za koje znate da ispravno ocjenjuju i da su dosad malo puta pogriješili.

Vjerujte djeci

Djeca imaju prilično razvijen osjećaj o tome koja osoba je loša, a koja dobra. Ako je u blizini neko dijete, vaše ili tuđe, pitajte ih. Iznenadićete se koliko dobro oni vide ljude.

Test povjerenja

Počnite da mislite na nekoga ko je veoma važna osoba za vas i ocijenite svoju vjeru u tu osobu na skali od 1 do 5 ( 1 - najniži mogući stepen povjerenja, 5 - najviši). Zatim, procijenite osobu na osnovu njegovog ili njenog ponašanja.

Evo nekoliko pitanja za kvalifikovanje vjerodostojnosti ljudi u životu.

Prva tri su “da” pitanja - ako je osoba X potpuno pouzdana, moraćete da odgovorite na sva tri pitanja. Druga tri su “ne” pitanja - ako osoba - zaslužuje vaše povjerenje, odgovor na sva tri pitanja će biti negativan.

Pitanja “da”:

1. Da li se osoba X pojavljuje na vrijeme?

2. Kada osoba X kaže da će se nešto desiti, to se obično i desi?

3. Kada čujete da osoba X opisuje neki događaj, a zatim dobijete neke veće informacije o tom slučaju, da li se nove informacije uglavnom podudaraju opisu osobe X?

Pitanja “ne”:

4. Da li ste ikada vidjeli da osoba X laže nekog ili da će prevariti neku treću osobu?

5. Da li osoba X ponekad skrati informacije kako bi stvari išle lakše i kako bi izbjegli sukob?

6. Da li ste ikada primijetili da osoba X radi nešto (laže, vara, neljubazna je) kako bi osudila drugu osobu što je to uradila?

Ako je osoba X ocijenila više od jednog “ne” odgovora, a više od jednog “da” pitanja, onda ne zaslužuju vaše povjerenje. Ne morate da mijenjate osobu X, ali morate da razmislite o svim obrascima povjerenja kod osobe od “povjerenja”.

Bonus video: