Konferencija SEEPAG-a naredne sedmice

Konferenciju će, dvadeset sedmu po redu, u deset sati otvoriti vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković
0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.09.2016. 14:58h

U Podgorici će naredne sedmice biti održana konferencija Savjetodavne grupe tužilaca zemalja jugostočne Evrope (SEEPAG).

Crna Gora ove godine predsjedava tim tijelom koje okuplja 12 država Jugoistočne Evrope.

Domaćin konferencije na temu "Zajednički istražni timovi", koja će biti održana u utorak i srijedu, u ime Crne Gore, biće Vrhovno državno tužilaštvo.

Konferenciju će, dvadeset sedmu po redu, u deset sati otvoriti vrhovni državni tužilac, Ivica Stankovic.

Savjetodavnu grupu tužilaca su, prije 13 godina, formirale zemlje Jugostočne Evrope, s ciljem olakšanja pravosudne saradnje u istragama prekograničnog kriminala.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, formiranjem tog tijela, s obzirom na to da kriminal ne poznaje nacionalne granice, strategija za borbu organizovanog kriminala dobila je regionalnu dimenziju.

Na ovaj način se, osim međudržavne saradnje, nastoji, povećati kapacitet svake države članice u istragama, kako bi borba protiv prekograničnog kriminala bila efikasnija.

SEEPAG je mreža iskusnih tužilaca koji u najvećoj mogućoj mjeri olakšavaju i omogućavaju brzu razmjenu informacija i dokaza u prekograničnim istragama.

Članovi tog tijela su, pored Crne Gore, Albanija, Bosna i Hercegovina,Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Madjarska, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

Svaka država članica ima po jednog predstavnika u tom tijelu.

Crnu Goru predstavlja državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sonja Bošković.

Bonus video: