SA STARENJEM SE SLUH POGORŠAVA

Izbjegavajte buku, sačuvajte sluh

Zvuk sirene automobila, kamiona ili autobusa sigurno nisu najprijatniji za uvo, ali ne bi trebalo ni da zabole
52 pregleda 0 komentar(a)
Oštećenje sluha
Oštećenje sluha
Ažurirano: 04.04.2019. 20:36h

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim poznijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom. Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci.

Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci - kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu. 

- U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ai i kao posljedica obavljanja određenih profesija, recimo, zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.

Zujanje

Prvi znak da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primjećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali, ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan, bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odjeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, takođe, upozoravaju da korišćenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha.

Permanentni gubitak sluha može da se desi već osam do 15 minuta posle slušanja muzike na maksmilanoj jačini - ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. 

- Prolazno zujanje ili bučanje u ušima poslije slušanja glasne muzike ili posle nekog koncerta, trebalo bi da budu znaci upozorenja da je muzika bila preglasna.

Zvuci

Zvuk sirene automobila, kamiona ili autobusa sigurno nisu najprijatniji za uvo, ali ne bi trebalo ni da zabole. Ukoliko, pak primijetite da vas glasni zvuci bole u uhu, posjetite ORL ljekara. Naime, stručnjaci objašnjavaju da uho koje gubi sluh nije u mogućnosti dovoljno da priguši glasne zvuke, tako da se zaista u takvim situacijama javlja bol u uhu.

Ravnoteža

Češće posrtanje i nestabilnost u hodu ne moraju da budu razlog smanjene koncentracije ili niskog pritiska. Naime, stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju problem sa sluhom koriste mnogo energije da bi čuli šta se oko njih dešava, pa jednostavnim aktivnostima, kao što je održavanje ravnoteže, mozak ne posvećuje dovoljno pažnje. 

Šta kažeš?

Ako ne možete dobro da razumijete sagovornika u sredini gde je dosta bučno i miješaju se razni zvuci, kao što je recimo restoran u vrijeme ručka, ili često tražite da vam ponovi šta je upravo rekao, ne krivite za to lošu akustiku. Uho koje normalno funkcioniše može da "uhvati" to što želite da slušate i u bučnoj prostoriji. Ukoliko to niste u mogućnosti, to je jedan od prvih simptoma da gubite sluh. U ovoj fazi mogu da se jave i problemi sa razumijevanjem telefonskog razgovora.

Liječenje

- Pogoršanje sluha može da se liječi, a koriste se ili konzervativne metode, odnosno lekovi, ili hirurške metode - objasnio je dr Tomaš Podlešak. - Izbor zavisi od uzroka koji su doveli do oštećenja sluha. Kod problema u unutrašnjem uhu uglavnom se koriste konzervativne metode, dok se za srednje i spoljašnje uho problemi rješavaju operacijom. Ipak, prevencija je najbolja, a to je prije svega izbjegavanje buke.

Preporučujemo za Vas