Golubović: Đešević sudio na osnovu falsifikata

Predrag Golubović tvrdi da mu je Đešev i ć osudio sinove za ubistvo Nemanje Gazdića na osnovu falsifikovanih izjava svjedoka...
437 pregleda 9 komentar(a)
Šefkija Đešević (Novine)
Šefkija Đešević (Novine)
Ažurirano: 18.09.2016. 06:50h

Pljevljak Predrag Golubović optužio je sudiju bjelopoljskog Višeg suda Šefkiju Đeševića da je njegove sinove osudio za ubistvo sugrađanina Nemanje Gazdića na osnovu falsifikovanih izjava.

On je zbog toga Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Đeševića, optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja.

Iz SDT-a "Vijestima" nijesu odgovorili da li su dobili Golubovićevu prijavu i u kojoj je fazi taj predmet.

Gazdić je preminuo u Kliničkom centru, nakon što je 16. jula 2011, u stanju kome doveden u tu zdravstvenu ustanovu. Gazdić je u KC doveden nakon što je pretučen ispred noćnog kluba "Municipijum S" u Pljevljima.

Golubovićev sin Milenko (29) osuđen je na 14 godina zatvora, tada maloljetni O. G. (sada dvadesetjednogodišnjak) na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Zbog ubistva devetnaestogodišnjaka njihov sugrađanin Stefan Soković (23) osuđen je na 13 godina zatvora, a protiv tada šesnaestogodišnjeg J. O. obustavljen je postupak.

Golubović je u prijavi napisao da je Đešević "tokom krivičnog postupka više puta prekršio zakon nestručnim, neprofesionalnim i malicioznim vođenjem postupka, falsifikovanjem dokumentacije i izjava svjedoka i izmišljanjem činjeničnog stanja".

"Ne želim da umanjim tragediju porodice Gazdić, samo tražim da se zakonito postupa i donese pravedna odluka, jer je ova donijeta na osnovu falsifikovanih izjava i podmetanjem svjedoka.

Falsifikovanjem dokumentacije, svjedočkih izjava i izmišljanjem činjeničnog stanja sudija Šefkija Đešević je izvršio prevaru i obmanuo Apelacioni sud", piše u prijavi predatoj SDT-u.

Golubović tvrdi da je Đešević izmislio da je njegov stariji sin Milenko udarao nogama Gazdića dok je ovaj ležao na asfaltu.

"Izmišljenu činjenicu da je Milenko Golubović izvršio radnje udaranja nogama oštećenog dok leži na asfaltu nije potvrdio niti jedan od 24 svjedoka, niti je bilo koji optuženi potvrdio ovu činjenicu, niti je ova činjenica potvrđena bilo kojim drugim pisanim ili materijalnim dokazom", tvrdi Golubović.

On je napisao da je Đešević izjave svjedoka predstavio drugačije nego što su ih oni davali, ali i da je sudija falsifikovao podatak o očevicima događaja, izmišljajući da je jedan od njih i Aleksandar Šubarić.

"Netačno predstavlja da je Šubarić bio na licu mjesta gdje je oštećeni ležao i gdje mu se ukazuje pomoć... Falsifikuje podatak da su njegovo prisustvo na licu mjesta potvrdili svjedoci Danilo Đurović, Vojislav Ajduković, Kasim Bajrović i Milan Čavić, pa na osnovu falsifikovanog podatka, falsifikuje i izjavu tog svjedoka... Iz tako falsifikovanih izjava i falsifikovanog podatka o prisustvu tog svjedoka sudija Šefkija Đešević izvodi zaključak da je nesumnjivo dokazano da su Golubović Milenko O. G. učestvovali u napadu na oštećenog", napisao je njihov otac u prijavi.

On je "Vijestima" dostavio kopije izjava policajca Dika Aničića koji je izjavio da mu je kolega Goran Tomašević saopštio imena pet osoba zatečenih na licu mjesta - Đurović, Bajrović, Ajduković, Čavić i Elmir Simarić.

"Sudija falsifikuje izjavu policajca Aničića i u zapisniku umjesto Sijamića unosi ime Šubarića... Pri čemu sudija zanemaruje izjavu ovog svjedoka da nije prisustvovao kritičnom događaju u momentu kada su nanesene smrtonosne povrede oštećenom, već da je u momentu kada je događaj počeo da se prenosi niz ulicu pobjegao u suprotnom pravcu... zbog čega nije mogao da vidi odlučne činjenice povređivanja oštećenog, već je za povređivanje Gazdića saznao od Đurovića", piše u prijavi.

On tvrdi da je sudija falsifikovao i izjavu Milete Lučića, ali i da je namjerno prihvatao promijenjene izjave Đurovića date četiri godine nakon događaja, ne prihvatajući njegov iskaz iz istrage.

Šarićeva rekla da je inspektor insistirao da se izuzmu snimci

Tokom rekonstrukcije ubistva, Pljevljakinja Danijela Šarić tužiteljki Nadi Bugarin kazala je da ova nije htjela da izuzme snimke sa nadzornih kamera "Municipijum S-a", iako je inspektor na tome insistirao.

Šarić je izjavu davala kao vlasnik tog lokala, dok je pregledan video-nadzor.

Ona je tužiteljki rekla da je bila prinuđena da sa zaposlenima i inspektorom Veljkom Dragašem odgleda snimke na kojima se vidi da se Milenko Golubović vratio u diskoteku.

"Inspektor vas je tri puta zvao pitajući da li da izuzme snimke, a vi niste htjeli", kazala je ona tužiteljki.

Đešević: Sudio sam po zakonu

Sudija Šefkija Đešević je kazao da je sudio po zakonu i da nije bilo nikakvog falsifikovanja.

On je pojasnio da su Golubovićeve tvrdnje neosnovane i tendenciozne sa namjerom da se sudija omalovaži i opravdaju postupci osuđenih sinova.

“Optuženi su imali branioce tokom postupka, Apelacioni sud je cijenio sve iskaze i odbrane optuženih, kao i sve pisane dokaze radi provjere navoda žalbe“, kazao je sudija Đešević.

Tužiteljki Bugarin je juče popodne bio isključen telefon.

Bonus video: