Pali i Španci, Crna Gora u nedjelju sa Njemačkom za prvo mjesto

Pobjeda protiv Španije je važna i na psihološkom planu, jer je izvojevana protiv direktnog konkurenta za barem drugo mjesto u grupi koje vodi u treću rundi kvalifikacija (baraž).
72 pregleda 1 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.09.2016. 19:43h

Dva od dva, bilans je crnogorskih odbojkaša u prva dva kola turnira u Podgorici - nakon Švajcarske (3:0), izabranici Slobodana Boškana su večeras savladali i Španiju, sa 3:2 (22:25, 26:24, 25:16, 23:25, 15:13), u drugom kolu druge runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Pobjeda protiv Španije je važna i na psihološkom planu, jer je izvojevana protiv direktnog konkurenta za barem drugo mjesto u grupi koje vodi u treću rundi kvalifikacija (baraž).

Značajna je i zbog toga što je naša selekcija uspjela da pobijedi u meču u kojem je Španija vodila 1:0 u setovima i 21:19 u drugom, te je izborila peti set, nakon što je Crna Gora u četvrtom vodila 14:10, 18:14 i 22:19...

A sjutrašnji meč protiv Njemačke, koja je u prva dva kola upisala dvije maksimalne pobjede, pokazaće da li Crna Gora ima snage da napadne i prvo mjesto u grupi koje direktno vodi na EP u Poljskoj.

“Očekivali smo težak meč, bili smo gotovo izjednačeni u prva dva seta. Meč je mogao biti završen i u četiri seta, ali sada je svakako najbitnije da smo pobijedili. Sad je vrijeme da se okrenemo sjutrašnjem meču protiv Njemačke, koja je favorit na ovom turniru, ali kao što se pokazalo i oni imaju svojih slabosti", izjavio je kapiten Vojin Ćaćić.

Kako god da se završi turnir u Podgorici, ništa nije gotovo, jer slijedi još jedan, iduće sedmice u španskom Las Palmasu, sa istim rivalima...

U prvom setu se igralo poen za poen do 12:12, kada je Crna Gora prva stekla dva poena prednosti (14:12), a onda je na drugom tehničkom tajm-autu imala i “plus tri” (16:13), kada se činilo da je uhvatila zalet za vođstvo od 1:0.

Međutim, došlo je do neshvatljivog pada koncentracije u napadu i na prijemu, pa se Španija vratila u igru, izjednačila na 17:17, a nije se predavala ni kada je domaćin poveo 22:20, nakon kontri Ćaćića i Ćulafića. Gosti su serijom 5:0 preokrenuli i stekli početnu prednost.

Šok od gubitka prvog seta se osjetio odmah na startu drugog (na startu je Milić zamijenio Ječmenicu), jer su Španci od 5:5 vrlo brzo pobjegli na 9:5, i primorali Boškana da nešto mijenja, i to dijagonalu tehničar-korektor, pa su Strugar i Minić ušli umjesto Dabovića i Ćulafića. I pored toga Španci su držali sigurnu predost do 13:9, a onda se naša selekcija probudila. Na servis Strugara, Crna Gora je napravila seriju za vođstvo od 14:13.

Španija je, međutim, držala svoj nivo igre, ponovo je povela 18:15, imala i 21:19, ali se momci u juče bijelim dresovima nijesu predavali, iako su prije toga prokockali nekoliko kontri za izjednačenje. Crna Gora je prva stigla do set lopte na 24:23, nije je iskoristila, ali jeste drugu, koju je obezbijedio Bojić, kada je Minić realizovao kontru za izjednačenje u setovima.

Nakon drugog seta prošao je strah od poraza, ruke su se “oslobodile”, pa je igra u trećem setu bila na nivou, što su Španci osjetili na svojoj koži. Gosti su držali priključak do 8:8, a onda je uslijedila prva serija za 11:8, a onda i druga za 16:10, pa bi sve bilo jasno kada je Strugar blokom donio vođstvo od 18:11.

Na krilima igre iz prethodnog seta, Crna Gora je nastavila i u četvrtom, ali je, možda, prerano pomislila da je sve gotovo, ali nije bilo tako. Španci su uspjeli da se vrate i izbore peti set.

U taj-breku, srećom po našu selekciju, sve je ponovo došlo na svoje, Bojić i drugovi su vrlo brzo i lako stigli do 8:3, i osigurali set, iako je Španija ozbiljno priprijetila na 13:12, ali je Milić stavio tačku na ovaj meč...

Boškan: Velika pobjeda protiv Španije, napašćemo i Njemce

Selektor Slobodan Boškan je čestitao je ekipi nakon važne pobjede, i zbog načina “kako su odigralii i borili se cijelu utakmicu”.

"Svako od njih dao svoj maksimum da pobijedimo Španiju. Očekivao sam da će biti ovako teška utakmica, Španija je odlična reprezentacija, pogotovo u elementu odbrane. Bilo je fantastičnih blokova i odbrana u polju sa njihove strane. Imaju iskusnog trenera koji dugo radi u inostranstvu i jako dobro je taktički odradio njegov dio posla, da pročita našu igru. Na terenu smo mi odigrali ono što je bilo do nas i napravili veliku stvar, veliku pobjedu", rekao je Boškan.

Slijedi duel sa prvim favoritom, Njemačkom.

"Napašćemo i Njemačku. Pobjedom bismo dobili na samopouzdanju. Momci su shvatili koliko potencijal imaju. Očekujem i znam da ćemo napasti Njemačku i da ćemo ići na pobjedu. Oni su prva dva dana imali lakše treninge, vidjećemo kako će se ponašati kada budu pritisnuti. Momci su zaslužili da dobiju veliki podršku sa tribina, jer smo radimo veliku stvar za crnogorsku odbojku. Želimo da se plasiramo na EP i potreban nam je svaki navijač koji može da nas podrži", dodao je Boškan.

Crna Gora – Španija 3:2 (22:25, 26:24, 25:16, 23:25, 15:13)

Podgorica – Dvorana: „Morača“.Gledalaca: 1.200. Sudije: Milonakis (Grčka) i Todorov (Bugarska). Poeni iz napada: Crna Gora 59, Španija 63. Poeni iz bloka: Crna Gora 11, Španija 14. Poeni iz servisa: Crna Gora 2, Španija 5. Greške: Crna Gora 29, Španija 31.

Crna Gora: Minić 18, DABOVIĆ 1, Babić, G. ĆUK 6, Strugar 2, ĆAĆIĆ 14, Radonić, LAKČEVIĆ (libero 1), BOJIĆ 28, B. Ćuk, Milić 7, Vukašinović (libero 2), JEČMENICA 2, ĆULAFIĆ 4.

Španija: VILJENA 30, NODA 8, Rene 1, B. Ruis 6, ROHAS (libero 1), Rokamora, FERNANDES 7, AMO 2, Ljabres, FORNES 5, F. RUIS 12, Gonzales 1.

Bonus video: