Putin: Rusija ne odobrava hakovanje medicinskih podataka

1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.09.2016. 19:24h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Rusija ne odobrava hakovanje medicinskih podataka olimpijskih sportista, ali da ti podaci privlače pažnju javnosti.

"Ne podržavamo to što rade hakeri, ali ono što su uradili ne može da ne privuče pažnju na međunarodnom nivou", naveo je Putin u saopštenju.

Putin se oglasio nedugo poslije izjave predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da će tražiti pomoć od Rusije u sprječavanju hakera, za koje je Svjetska antidoping agencija rekla da su povezani sa Rusijom.

Putin je naveo da su objavljeni dokumenti pokrenuli mnoga pitanja.

"Zdravi sportisti legalno uzimaju nedozvoljene supstance koje su zabranjene drugima, dok je ljudima koji pate od teških bolesti zabranjeno da učestvuju na Paraolimpijskim igrama na osnovu puke sumnje", rekao je Putin podsjećajući na suspenziju ruskih sportista sa Paraolimpijskih igara u Riju.

Ruska hakerska grupa Fensi Bers objavila je danas podatke o 11 sportista koji su se takmičili na Olimpijskim igrama prošlog mjeseca. Oni su tako od početka nedjelje objavili podatke za ukupno 40 sportista.

Bonus video: