Sjajan početak: Odbojkašice Crne Gore porazile Rumuniju

Pobjedom protiv selekcije koja je za 12 mjesta bolje rangirana od Crne Gore na CEV ranr-listi, naša selekcija je napravila veliki korak ka jednoj od prve dvije pozicije u grupi, koje donose direktan plasman na EP, odnosno prolaz u treću rundu kvalifikacija (baraž).
0 komentar(a)
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Odbojkašice Crne Gore, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 16.09.2016. 14:52h

Odbojkašice Crne Gore odličnom pobjedom su otvorile drugu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo – izabranice Dragana Nešića savladale su danas selekciju Rumunije 3:1 (25:23, 25:21, 21:25, 25:19), u prvoj utakmici prvog kola grupe E, na turniru u Sofiji.

Pobjedom protiv reprezentacije koja je za 12 mjesta bolje rangirana od Crne Gore na CEV rang-listi (naše dame su 27. u Evropi), Tanja Bokan i drugarice su napravile veliki korak ka jednoj od prve dvije pozicije u grupi, koje donose direktan plasman na EP, odnosno prolaz u treću rundu kvalifikacija (baraž).

Istina, Crna Gora je pobjedom (protiv Španije, takođe sa 3:1) otvorile i prethodni ciklus druge runde kvalifikacija za EP, ali je nakon toga nanizale pet poraza. Zato je put do uspjeha još dug, ali je početak obećavajući i ohrabrujući…

"Čestitam mojoj ekipi! Borili smo se od početka do kraja, i odradili dobar posao na taktičkom planu tokom čitave utakmice. Prije kraja trećeg seta imali smo već 13 poena iz bloka, što govori koliko smo dobro skenirali protivnika. Bugarska je ozbiljna ekipa, ali ćemo se boriti i protiv njih", rekao je selektor Crne Gore Dragan Nešić.

Nešić je meč počeo sa postavom – tehničar Tamara Roganović, korektor Nikoleta Perović, primači Tanja Bokan i Jelena Cvijović, srednji blokeri Ana Otašević i Marija Milović, te libero Melisa Cenović. Tokom prvog seta je Ksenija Ivanović zamijenila Cvijovićevu i odigrala do kraja meča. Evgenija Milivojević je u trećem setu ušla umjesto Roganovićeve, a u drugom i trećem setu je u igru ulazila i primač Danijela Džaković…

Crna Gora je rivala nadigrala u svim elementima, a posebno je dominirala u bloku, iz kojeg je osvojila 10 poena više od protivnika. Posebno su se istakle Otaševićeva (šest poena), Milovićeva (pet) i Perovićeva (četiri). Prva poenterka meča bila je naša kapitenka, Tanja Bokan sa 16 poena, od čega 10 iz napada i šest iz kontri.

“Prije meča su nas smatrali autsajderom, ali smo uspjele da odigramo zaista dobro i ostvarimo veliku pobjedu za nas. Sjutra igramo sa Bugarskom, koja je favorit ovog turnira, ali ćemo se boriti i vidjeti štaće na kraju da bude”, rekla je Tanja Bokan.

Iako je u jednom trenutku vodila 14:7, Crna Gora je rizikovala da izgubi prvi set, jer je Rumunija uspjela da preokrene i povede 19:17. Ipak, serijom 4:0, “crvene” su ponovo vratile vođstvo (21:19) i na kraju stigle do vođstva od 1:0 u setovima.

U drugom setu dileme nije bilo, Crna Gora je relativno lako stigla do 2:0, a u trećem se Rumunija vratila u igru, pošto je od 13:13 otišla na 16:13 i uhvatila zalet za osvajanja seta.

To je, međutim, bila samo epizoda, jer su naša dame u četvrtom dodale gas i stigle do sigurne pobjede.

Crna Gora će sjutra, od 17 sati po našem vremenu, igrati protiv domaćina Bugarske, koja danas (17) igra sa Švajcarskom.

Crna Gora – Rumunija 3:1 (25:23, 25:21, 21:25, 25:19)

Sofija – Dvorana: “Hristo Botev”. Gledalaca: 100. Sudije: Kovaljčuk (Ukrajina) i Ambarkov (Makedonija). Poeni iz napada: Crna Gora 45, Rumunija 42. Poeni iz bloka: Crna Gora 19, Rumunija 9. Poeni iz servisa: Crna Gora 4, Rumunija 3. Greške: Crna Gora 34, Rumunija 28.

Crna Gora: BOKAN 16, OTAŠEVIĆ 12, PEROVIĆ 12, CVIJOVIĆ 5, CENOVIĆ (libero 1), Milivojević 2, MILOVIĆ 12, ROGANOVIĆ 1, Džaković, Ivanović 8, Peruničić (libero 2), Sandić, Budrak.

Rumunija: BAĆIJU 1, ROGOJINARU 5, Bacis 14, Tataru, ISPAS (libero 1), Albu (libero 2), Kazaku 7, Petra, Berdila, SALAORU 9, KEPELOVIES, FALES 8, ONJEJEKVE 10.

Bonus video: