Izložba iz zbirke Vukmanović: Kroz važne etape modernizma

Izložba na kojoj su prikazani radovi 27 autora, između ostalih, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Branka Filipovića Fila, Dada Đurića, Jovana Bijelića, Zore Petrović, Stojana Aralice, Krsta Hegedušića, Nedeljka Gvozdenovića... ima za cilj da ponudi iskustvo direktnog susreta sa pojedinačnim djelima koja su vizuelno, emotivno i misaono podsticajna
126 pregleda 0 komentar(a)
Rad Filipovića
Rad Filipovića
Ažurirano: 16.09.2016. 11:31h

Izložba “Epizode modernizma - izbor iz zbirke Vukmanović” biće otvorena večeras u nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju, u izložbenom prostoru Mala stanica, u 20 sati. Na izložbi koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i Nacionalna galerija Makedonije, biće predstavljeno 27 djela iz Zbirke Vukmanović koja je dio kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore.

Zbirka Milice i Svetozara Vukmanovića Tempa koja broji 224 rada (slike, skulpture, crteži, grafike, tapiserije) najvažnijih jugoslovenskih umjetnika prve polovine XX vijeka, kao i nekolicine stranih autora (čija djela daju izvjesnu notu egzotičnosti legatu), nastajala je u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Revolucionari, patriote i zaljubljenici u umjetnost, Vukmanovići su, družeći se i prijateljujući sa najznačajnijim umjetnicima tog vremena (Đorđe Andrejević Kun, Milo Milunović, Petar Lubarda, Marko Čelebonović, Risto Stijović...) stvarali svoju kolekciju sa puno ljubavi. Godine 1965. poklonili su zbirku Cetinju, a grad je potom predao na čuvanje Narodnom muzeju Crne Gore, gdje se i danas nalazi. Zbirka pruža uvid u ideje i tokove jugoslovenske umjetnosti prve polovine XX vijeka, a može se posmatrati ne samo kao vrlo pregledna istorija važnih etapa jugoslovenskog modernizma , već i kao zbir jedinstvenih individualnih storija, nekada dominantnih, a nekada paralelnih glavnim strujanjima, ispred, iza ili mimo zvaničnog sistema.

Izložba na kojoj su prikazani radovi 27 autora, između ostalih, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Branka Filipovića Fila, Dada Đurića, Jovana Bijelića, Zore Petrović, Stojana Aralice, Krsta Hegedušića, Nedeljka Gvozdenovića... ima za cilj da ponudi iskustvo direktnog susreta sa pojedinačnim djelima koja su vizuelno, emotivno i misaono podsticajna, ali i da podsjeti na plemeniti čin Milice i Svetozara Vukmanovića Tempa koji su ličnim primjerom otjelotvorili vjeru u ideal napretka, istorijsku misiju moderniteta i njegove pozitivne učinke na čovječanstvo.

Izložba će u Nacionalnoj galeriji Makedonije biti otvorena do petog oktobra.

Bonus video: