Premijera predstave “Što je čoek do li biciklista”

Slava Marojević je kazala da je predstava rađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i JU “Zahumlje”, kao i da nije prvi put da te dvije ustanove uspješno sarađuju. Podsjetila je da Nikšićko pozorište i drugu sezonu nastavlja u istom ritmu kako je započelo i završilo prethodnu – premijerom predstave iz sopstvene produkcije
262 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2016. 12:30h

Iako ostaje žal što premijera predstave “Što je čoek do li biciklista ili filozofija objektivnog biciklizma” neće biti, zbog najavljenih loših vremenskih prilika, izvedena na plotau dvorca kralja Nikole već u Nikšićkom pozorištu, akteri se nadaju da će opravdati epitet centralnog događaja “Septembarskih dana kulture”. Predstava rađena po dramskom tekstu Zorana Kopitovića „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“, a u adaptaciji i režiji Slobodana Milatovića, biće izvedena u nedjelju veče, sa početkom u 20 časova i, kako je rečeno na konferenciji za novinare, biće to poklon Opštine Nikšić sugrađanima povodom dana Opštine.

Slava Marojević je kazala da je predstava rađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i JU “Zahumlje”, kao i da nije prvi put da te dvije ustanove uspješno sarađuju. Podsjetila je da Nikšićko pozorište i drugu sezonu nastavlja u istom ritmu kako je započelo i završilo prethodnu – premijerom predstave iz sopstvene produkcije.

“Drago mi je što je predstava sva potekla iz Nikšića – od autora teksta, preko režisera, do glumaca, scenarista i kompletne ekipe. Kopitović, koji je prvi roman napisao u 25.godini, a nažalost u saobraćajnoj nesreći stradao prije 20.godina nedovoljno je prisutan na našoj sceni”, kazao je potpredsjednik Opštine Radoš Šućur.

Podsjetio je da je Kopitović bio pisac i novinar koji se ’90-ih godina prošlog vijeka “kao rijetko ko uhvatio u koštac sa tim problematičnim godinama i posao radio na sebi svojstven način”. “Nažalost, izgorio je u svemu tome, ali je ostavio veliki trag u stvaralaštvu. Drago mi je i što se Milatović ovom predstavom ponovo vratio Nikšiću”, kazao je Šućur.

Direktor pozorišta Zoran Bulajić ubijeđen je da će se predstava, kako je kazao, jednog od najznačajnijih reditelja alternativnog i ambijentalnog teatra i jednog od njegovih rodonačelnika u Crnoj Gori i u regionu, naći na “spisku njegovih najuspješnijih pozorišnih komada”.

“Kopitović je za mene najutentičniji i najbolji prozni pisac kratkih priča u Crnoj Gori u zadnjih 30.godina. Drago mi je što posle 20.godina radimo omaž njemu i njegovom stvaralaštvu. Nije to pitanje duga, već ljude poput njega i Vita Nikolića moramo čuvati od zaborava”, kazao je Milatović.

Podsjetio je da je prije 20.godina uradio prvu verziju ove pozorišne priče i da su svi Kopitovićevi tekstovi toliko inspirativni da bi mogao svake godine da radi novu predstavu, ili neku staru, ali na novi način, jer je Kopitović poslije svakog čitanja nov i svoj. Posebnu vrijednost predstavi, kazao je Milatović, daju likovne instalacije koje je uradio vajar Marko Petrović Njegoš.

“Uz ovakav tekst, reditelja koji mi je dao potpunu slobodu, i odličnu glumačku ekipu moglo je samo da fali vremena, ali ne i inspiracije”, kazao je Petrović i u šali dodao da su vajari mnogo bolji u vizuelom iskazu nego u retoričkom.

Glumac Dobrilo Boban Čvorović je sa Milatovićem radio na predstavi prije 20.godina i sada je saradnja, na zadovoljstvo obojice, nastavljena.

“Raduje me što se na ovakav način obilježava smrt ovakvog pisca koji je, nažalost, dugo bio u zapećku i nadam se da će se ta situacija promijeniti”, kazao je Čvorović.

Iako je Kopitović, kako je kazao glumac Mihailo Perošević, tekst bazirao na lokalni milje uspio je da dostigne univerzalne vrijednosti, da dobro “iskoristi svjetski poznate pisce i sve to pretvori u autentičan tekst”.

“Tekst je vrlo aluzivan i lako je prepoznati događaje iz bliže istorije Crne Gore. Kopitović je od lijepog izrugivanja došao do rijetkog sarkazma”, kazao je Perošević.

Nebojša Ćićo Vulanović je priznao da su mu pomiješana osjećanja zadovoljstva što radi sa takvom ekipom i sjete, što Kopitović nije sa njima, dok je Velizar Kasalica poručio da će predstava još jednom pokazati da je Nikšić bio i ostao kulturna perjanica Crne Gore.

U predstavi glumi i jedna dama, Jana Bjelica, najmlađi član glumačke ekipe.

“Ovo je za mene novo i prelijepo iskustvo. Do sada sam se u predstavama služila riječima, a sada ću pokretom pokušati da publici prenesem emocije, patnju labuda.. Igram dio iz ‘Labudovog jezera’ i interesantno, ali i čudno je to što mi partner nije živo biće već bicikl. Trudila sam se dag a oživim i da ljudi videna sceni ono što ja vidim sa umjetničkog aspekta – bijelog i crnog labuda”, kazala je Bjelica.

Pored glumaca koji su prisustvovali konferenciji za novinare u predstavi igraju i Momčilo Pićurić i Sreten Mitrović, a nastupiće i folklorni ansambl i hor „Zahumlja“, pod dirigentskom palicom profesora Predraga Martinovića.

Galerija

Bonus video: