Policija će istragom utvrditi da li je radijum bio namijenjen za nekog u Crnoj Gori

"Radijum-226 je opasan samo ako bi ga neko progutao”, kazao je Petrinec
178 pregleda 12 komentar(a)
Granični prelaz Debeli brijeg, Foto: Vesko Belojević
Granični prelaz Debeli brijeg, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.09.2016. 06:07h

Četrdesetšestogodišnja Poljakinja V. B. pokušala je u ponedjeljak iz Hrvatske u Crnu Goru da unese skrivene ampule radijuma - 226.

Hrvatski mediji objavili su da je uhapšena odmah nakon što je ustanovljeno da je automobilom prenosila radioaktivnu supstancu i određen joj je pritvor do 30 dana.

Crnogorska policija nije se zvanično oglašavala tim povodom, ali iz te institucije “Vijestima” je rečeno da su ih hrvatske kolege obavijestile o slučaju.

Istragom će navodno utvrditi da li je radijum bio namijenjen za nekog u Crnoj Gori, ali su rekli da pretpostavljaju da je opasna materija “samo trebalo da prođe kroz našu zemlju”...

Jutarnji list piše da su uređaji za detekciju radijacije na graničnom prelazu Karasovići tada izmjerili visoku koncentraciju zračenja na automobilu ruskih registarskih oznaka...

Navodi se da su izolovani i vozilo i Poljakinja rođena na Krimu, a da su službenici hrvatskog Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost u zaštitnim odijelima pregledali automobil.

Objašnjava se da je preliminarnom analizom stručnjaka utvrđeno da nema opasnosti za ljude i okolinu...

Prema istim navodima, Poljakinja je istražiteljima rekla da ne zna šta je prevozila i da je radijum pronašla na plaži.

Tvrdila je kako je godišnji odmor provela na Jadranu, obilazeći ostrva. Izvor lista navodi da joj nije prvi put da boravi u Hrvatskoj.

"Pregledana je i poljska vozačica, ustanovljeno je da nije ozračena", piše Jutarnji.

Hrvatski stručnjak za radioaktivne materijale s Instituta za medicinska istraživanja Branko Petrinec, rekao je za Index da prema informacijama iz medija, zaključuje da pronađena supstanca ne bi trebalo da bude opasna, osim u direktnoj konzumaciji.

"Radij-226 je alfa emiter. Doseg takvog zračenja je svega nekoliko milimetara. On je opasan samo ako bi ga neko progutao; za šire mase nije", rekao je on.

Autor teksta u Jutarnjem konstatuje da će se morati utvrditi sa kim se Poljakinja pranirala susresti, s obzirom na brojnu rusku populaciju u Crnoj Gori.

Porijeklo je teško utvrditi

Radioaktivni materijal stigao je na hrvatski Institut Ruđer Bošković, gdje bi trebalo da se utvrdi njegova radioaktivnost i možda porijeklo.

To je za Index kazao direktor te institucije Tome Antičić.

Navodi se da je Ra-226 u načelu radioaktivni otpad medicinskog tipa i da se do 1996. godine koristio u bolnicama za liječenje malignih bolesti.

Nakon što je praksa prekinuta, preostale količine uskladištene su na Ruđeru i u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Bonus video: