FIAT: URUČENE NAGRADE

Velika nagrada predstavi "Na dnu"

Žiri Festivala internacionalnog alternativnog teatra, koji je radio u sastavu: balerina Sonja Vukićević, predsjednica, novinarka Rosanda Mučaklica i dramaturg Balša Poček, članovi, nagradu za najbolju režiju dodijelili su Dejanu Projkovskom za predstavu “Na dnu”, u produkciji Narodnog teatra “Aco Šopov” iz Štia
0 komentar(a)
FIAT, dodjela nagrada, Foto: Zoran Đurić
FIAT, dodjela nagrada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.04.2019. 20:32h

Grand prix, nagrada za najbolju prdstavu, na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra pripala je predstavi “Na dnu” u produkciji Narodnog teatra “Aco Šopov” iz Štipa, zbog, kako je ocijenio žiri, vrhunskih estetskih i umjetničkih dometa u cjelokupnom teatarskom činu, koji je efektno uokviren ambijentom hale “Radoje Dakić”.

Žiri Festivala internacionalnog alternativnog teatra, koji je radio u sastavu: balerina Sonja Vukićević, predsjednica, novinarka Rosanda Mučalica i dramaturg Balša Poček, članovi, nagradu za najbolju režiju dodijelili su Dejanu Projkovskom za predstavu “Na dnu”, u produkciji Narodnog teatra “Aco Šopov” iz Štia.

“Specifičnim rediteljskim postupkom Projkovski je upečatljivo ukrstio atmosferu klasične drame Maksima Gorkog sa eksperimentalnom formom, naglašavajući univerzalni sloj komada - pitanje (be)smisla života”, navodi se u obrazloženju žirija.

Dobitnica nagrade za najbolju glumicu je Mirjana Karanović za maestralno odigranu kompleksnu ulogu u predstavi “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, u produkciji BNP Zenica i Kamernog teatra 55.  Svedenim glumačkim pristupom  Mirjana Karanović i u ovoj predstavi briše granice između glume i stvarnosti.

Laureat nagrade za najboljeg glumca je Srđan Grahovac za ulogu u predstavi “Leptir”, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” sa Cetinja, zbog, kako je okarakterisao žiri, realističkog izraza i organskog saživljavanja sa likom i scenom koji su rezultirali snažnim dramskim udarom.

Na ovogodišnjem Festivalu, koji se održavao pod sloganom “Fiat, fabrika”  u takmičarskom programu izvedeno je 12 predstava. Među ovogodišnjim učesnicima festivala bili su Andraš Urban, Dejan Projkovski, Boris Bakal, Petar Pejaković i Teatar Sfumato iz Bugarske - zapravo pozorišni stvaraoci koji su tokom prethodne 31 godine obilježili FJAT i FIAT i osvajali najznačajnije nagrade na festivalu.

Festival je zatvorila premijera predstave “Danzen”, koprodukcija Festivala internacionalnog alternativnog teatra i Crnogorskog narodnog pozorišta, u režiji Damjana Pejanovića. 

Idealno mjesto za savremene oblike pozorišne komunikacije

“Fiat 2016. pokazao je put kojim može, želi i terba da ide kako bi nastavio da opravda izuzetnu reputaciju. Iščekujući davno zasluženi status festivala od posebnog značaja, kojim bi se organizaciono snažnije utemeljio i programski bolje definsao 'FIAT, fabrika 2016” jasnije i odlučnije nego što je to činio ranijih godina skrenuo je pažnju na fantastične potencijale hale 'Radoje Dakić', koja se pokazala kao idealno mjesto za savremene oblike pozorišne komunikacije. I u ovoj misiji, osvajanja novih prostora, FIAT na svojoj strani ima publiku. Sve brojniju. Ta važna činjenica trebala bi da podstakne dalju istrajnost u borbi za koncept dugoročnog razvoja festivala, ali i za objedinjavanje umjetničkih potencijala Glavnog grada”, navodi se u saopštenju organizatora FIAT-a.

Direktorica festivala je Ana Vukotić, a Slobodan Milatović, predsjenik Umjetničkog savjeta FIAT-a.