Izložba slikara Gorana Ćetkovića u Tivtu

Publici u Tivtu će se predstaviti novom serijom slika nastalom tokom posljednje dvije godine
250 pregleda 2 komentar(a)
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Goran Ćetković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.09.2016. 12:22h

Akademski slikar iz Bara Goran Ćetković imaće 19. samostalnu izložbu večeras, u 20 sati u poznatoj tivatskoj galeriji "Buća". Za ovu postavku Ćetković je odabrao mahom portrete, a među njima će biti i ulje na platnu “Filozof” za koji je ove godine dobio ugledno priznanje-godišnju nagradu ULUCG “Milunović, Stijović, Lubarda” za sliku, i to od međunarodnog žirija.

“Publici u Tivtu će se predstaviti novom serijom slika koja je nastala tokom posljednje dvije godine... Veći dio radova do sada nije izlagan.Tematski sam ostao dosljedan portretima, odnosno čovjeku. Mislim da i u životu i umjetnosti treba krenuti od sebe i smatram da je čovjek-pojedinac, svijet sam za sebe, jedna planeta oko koje se vrti sve... Pomenuo bih neke nazive slika: 'Samoća', 'Stvaranje svijeta', 'Sjećanje', to su isječci iz života sačuvani u podsvijesti, koji poslije određenog vremena spontano izlaze na platno. Meni sve to djeluje nekako neobjašnjivo, a to je ono što je i posebno u umjetnosti”, rekao je za “Vijesti” ovim povodom Ćetković.

On je dodao i da mu je posebno drago što prvi put izlaže svoje radove pred veoma edukovanom likovnom publikom u Tivtu. Ovo je Ćetkovićeva četvrta samostalna izložba u 2016, nakon Kotora, “Blues Bara” u Podgorici i Sutomora, a u katalogu tivatske izlože biće osvrti poznatih crnogorskih likovnih kritičarki i istoričarki umjetnosti, Lucije Đurašković i Ljiljane Zeković.

"Ćetkovićevo slikarstvo uvodi nas u metafizičke prostore jednog imaginarnog svijeta antropomorfnih prikaza koje su se ekspresivnom razuzdanošću gestualnih poteza i kolorističkim harmonijama i disharmonijama svjetlo-tamnih kontrasta transformisale u asocijativna obličja - portrete i aktove koji ujedno predstavljaju i zaokružene tematske cjeline njegovog slikarstva”, zapisala je pored ostalog Zeković.

Ćetković, likovni pedagog u OŠ “Kekec” u Sutomoru i u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru, upravo se vratio sa međunarodne likovne kolonije u Počitelju u BiH, najstarije na prostoru bivše SFRJ, gdje je desetak dana stvarao u društvu umjetnika iz ex YU država, Rumunije i Turske, zajedno sa još dvojicom crnogorskih slikara - predsjednikom ULUCG Igorom Rakčevićem i Stefanom Todorovićem.

Bonus video: