Na međi različitih kultura i domovina

Multimedijalni projekat pod nazivom “Politika kretanja” uključuje crtež, skulpturu, instalaciju, video i performans
120 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Perunović izložba, Foto: Boris Pejović
Vesna Perunović izložba, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2016. 12:19h

Izložba "Politika kretanja" kanadske umjetnice Vesne Perunović, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, biće otvorena večeras u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u 20 sati. Multimedijalni projekat “Politika kretanja”, koji uključuje crtež, skulpturu, instalaciju, video i performans, predstavlja poetsko razmišljanje o ličnom iskustvu dijaspore i globalnog fenomena migracije kao o prostoru između mobilnosti i zaustavljenog kretanja.

Povodom prve velike izložbe Vesne Perunović u Crnoj Gori, ranije se predstavila zapaženim radom na Cetinjskom bijenalu (2002), juče je ispred Dvorca Petrovića održana konferencija za medije na kojoj su pored umjetnice govorili kustoskinja izložbe, poznata istoričarka umjetnosti i likovna kritičarkaSvetlana Mladenov, kao i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić.

Vesna Perunović je rođena u bivšoj Jugoslaviji gdje je magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1988. živi i radi u Torontu. Učestvovala je na preko 100 grupnih i samostalnih izložbi u Kanadi i širom svijeta. Svoj rad prikazala je na bijenalnim izložbama u Havani, Albaniji, Crnoj Gori, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj i Portugaliji. Boravila je u umjetničkim kolonijama u Banfu, Berlinu, Njujorku i Pekingu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada kanadskih savjeta za umjetnost, a njeni radovi su u kolekcijama u kanadskim i srpskim umjetničkim institucijama kao i u privatnim kolekcijama širom svijeta. Rad Vesne Perunović je prikazan u dvije monografske publikacije: (W)hole, 2004. i The Amblems of the Enigma, 2008.

O umjetničkoj praksi Vesne Perunović koja u radovima konstantno postavlja u prvi plan sopstvenu poziciju na granici identiteta i njegovim mnogobrojnim formama (socijalnoj, političkoj, ličnoj, kulturnoj i sl.) govorila je Svetlana Mladenov.

“Vesna se kroz lično iskustvo susrela sa pitanjima egzila i egzilanata - šta znači stvarati novi dom u novoj sredini. To pitanje je sve više aktuelno u svijetu, posebno danas, a Vesnina umjetnička preokupacija postala je još odavno. O svim tim problemima, o svim emocijama koje se javljaju kod čovjeka koji napušta dom, Vesna govori sofisticirano. Ona u svom radu često koristi elemente kao što su kuća, ograda, merdevine, cipele, linije koje predstavljaju granice, i sve to kroz različite medije koji se kasnije reflektuju kroz multimedijalne instalacije”, kazala je Mladenov.

Umjetnica, čiji otac je iz Crne Gore, pokazala je veliko zadovoljstvo što se predstavlja svoj rad u prostoru kakav je Dvorac Petrovića u Podgorici, jer je, kako je kazala, pored profesionalnog za nju je ovo iskustvo izuzetno emotivno.

Partneri Centra u realizaciji izložbe Vesne Perunović su Ministarstvo kulture Crne Gore, Ambasada Kanade za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, Savjet umjetnosti Ontarija, Kanadski savjet za umjetnost i Asocijacija za vizuelnu umjetnost i kulturu Visart. Na otvaranju izložbe u Dvorcu Petrovića govoriće mr Nenad Šoškić, direktor CSUCG, istoričarka umjetnosti Svetlana Mladenov i Brajan Ebel, savjetnik za politička pitanja i odnose sa javnošću pri Ambasadi Kanade.

Bonus video: