Vuković, Malević i Joksimović nijesu uspjeli, samo Boškan dobio drugu šansu

1 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Fivb.org
Slobodan Boškan, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 15.09.2016. 10:25h

Nijednom u prethodna četiri pokušaja naši odbojkaši nijesu uspjeli da prođu drugo kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, za šta im je trebalo barem drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi.

U prvim kvalifikacijama nakon nezavisnosti, pod vođstvom prvog selektora Veselina Vukovića, Crna Gora (8 bodova) je zauzela treće mjesto u grupi F, iza Estonije (11) i Poljske (10), a ispred Mađarske (7), sa dvije pobjede (Mađarska, Poljska) i četiri poraza (dva od Estonije, po jedan od Poljske i Mađarske).

Dvije godine kasnije je pokušao Hrvat Rade Malević, ali ni pod njegovim vođstvom “crveni” (7 bodova) nijesu mogli bolje od trećeg mjesta u drugoj rundi, u grupi D sa Njemačkom (12 bodova), Estonijom (10) i Hrvatskom (7), uz samo pobjedu protiv Hrvata.

U kvalifikacijama za EP 2013. u Danskoj i Poljskoj selektor je bio Ivan Joksimović, a Crna Gora je u grupi D upisala dvije pobjede (Grčka, Rumunija) i četiri poraza (dva od Finske, te po jedan od Grčke i Rumunije), od čega tri sa 3:2, zbog čega je naša selekcija (9 bodova) propustila veliku šansu, jer je imala bod manje od drugoplasirale Grčke (10), dok je Finska (14) bila ubjedljivo prva.

Najviše pobjeda u dosadašnjim kvalifikacijama (tri), Crna Gora je ostvarila u prethodnom ciklusu, pod vođstvom Slobodana Boškana, kome je uoči kvalifikacija za EP 2015. u Bugarskoj i Italiji na startu priprema otkazao Marko Bojić, dok se Vojin Ćaćić povrijedio 10-ak dana prije početka kvalifikacija. I oslabljeni, naši odbojkaši su do posljednjeg kola bili u igri za prolaz, ali su na kraju morali da se zadovolje trećim mjestom u grupi E, sa istim brojem pobjeda, ali tri boda manje kao drugoplasirana Holandija (10). Prva je bila Hrvatska (12), a posljednja Rumunija (7).

Boškan je, dakle, prvi crnogorski selektor sa drugom šansom...

Bonus video: