Načelnik MUP: Bojim se da ne prođem kao Šćekić i Šuković

Delić je u prijavi optužio šefa kriminalističke policije Milovana Pavićevića i načelnika kriminalističke policije u Nikšiću Milorada Žižića da se bave kriminalom
336 pregleda 58 komentar(a)
Vladan Delić, Foto: Savo Prelević
Vladan Delić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2016. 09:29h

Načelnik Službe za kancelarijske opšte i pomoćne poslove MUP-a Vladan Delić kazao je juče specijalnoj tužiteljki Stojanki Radović da se plaši da ne prođe kao Slavoljub Šćekić i Predrag Šuković, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Tužiteljka Radović salušavala ga je juče više od četiri sata u svojstvu građanina povodom prijave koju je on prije skoro dva mjeseca podnio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. Delić je u prijavi optužio šefa kriminalističke policije Milovana Pavićevića i načelnika kriminalističke policije u Nikšiću Milorada Žižića da se bave kriminalom.

I Pavićević i Žižić dematovali su Delićeve tvrdnje i tražili od tužilaštva da se sve što prije ispita.

Delić je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, kazao juče tužiteljki brine za svoju bezbjednost i bezbjednost porodice i kazao joj “bojim se da ne prođem kao Šćekić i Šuković”. Policajac Slavoljub Šćekić je ubijen 2004. godine ispred porodične kuće, a prije dva mjeseca, i dalje nepoznati napadač, pokušao je da ubije policajaca Predraga Šukovića u centru Podgorice.

Delić u policiji radi od 1998. godine. Radio je u kriminalističkoj policiji u sektoru za imovinske delikte, teške krađe, motorna vozila, sektoru za krvne delikte... On je u oktobru 2014. godine, u vrijeme kada je ministar policije bio Raško Konjević, postavljen za njegovog pomoćnika i na toj poziciji u ministarstvu je i sada.

Nekoliko sedmica nakon što je Delić razgovarao sa Katnićem i predao mu dokumentaciju, službenici kriminalističke policije pretresli su njegov kabinet po nalogu sudije za istragu Osnovnog suda Miladina Pejovića zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela zelenaštvo, falsifikovanje isprave i zloupotrebe službenog položaja.

Trojica inspektora tada su iz kabineta Delića odnijeli dva kompjutera i nekoliko desetina dokumenata u vezi sa nadoknadama službenicima policije za prekovremeni rad od oktobra 2015 do maja 2016. godine.

U dokumentima koje je Delić predao Katniću, a u koje su “Vijesti” imale uvid, između ostalog piše da Pavićević i Žižić dugo godina “progone” Delića.

“Prelaskom iz Centra bezbjednosti Nikšić u Podgoricu mislio sam da su svi moji problemi riješeni i da sam se oslobodio pritiska ... Tek tada su nastali ozbiljni problemi jer su Pavićević i Žižić mislili da će ući u velike probleme jer su znali koliko ja znam o njihovim nezakonitim poslovima, čime se oni bave, sa kojim kriminalcima se dogovaraju i šta sve švercuju preko granice”, napisao je Delić Katniću.

“Jedini moj grijeh je što sam opasan svjedok za kriminalne radnje koje rade Pavićević, Žižić i ostali službenici koji sa njima rade, a koje neću ovom prilikom imenovati... Oni ovo rade kako bi mene predstavili kao kriminalca jer se boje da bih ja jednog dana mogao biti vrlo nezgodan svjedok, a ne bi me začudilo da mi jednog dana nešto ubace u auto i uhapse me...”, piše u dokumentu koji je Delić predao specijalnom tužiocu.

Ministar policije Goran Danilović je nakon pretresa kabineta njegovog pomoćnika kazao da sumnja sa se radi o odmazdi prema Deliću jer se obratio Katniću. “Ukoliko je sve u skladu sa zakonom, neka se tako i okonča. Ali, ako je u pitanju bilo kakva vrsta odmazde, svako će dobiti šansu da javno pojasni o čemu se radi”, rekao je tada Danilović.

Bonus video: