Kako izgleda nezavisno izdavaštvo u regionu

U subotu počinje sa radom i muzička radionica koju vodi Boris Filanovski
79 pregleda 0 komentar(a)
Besac fest
Besac fest
Ažurirano: 14.09.2016. 19:14h

Besac fest, multuimedijalni festival, koji se od prvog septembra održava u Virpazaru i na prostoru tvrđave Besac, u subotu, 17. septembra, nastavlja predstavljanje dvije mlade izdavačke kuće kroz razgovor "Kako izgleda nezavisno izdavaštvo u regionu danas?".

Riječ je o izdavačkoj kući “Partizanska knjiga” iz Kikinde koja pod sloganom “Vjerovati, čitati, boriti se” objavljue, pored ostalih, djela Denisa Čokića i Nemanje Jovanovića. Iz Crne Gore biće predstavljena izdavačka kuća “Žuta kornjača” sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem. Razgovor će voditi Vladimir Arsenić, književni kritičar i urednik “Partizanske knjige”.

Projekcija filma “Dvije povratne Titograd-Podgorica”, scenariste i reditelja Aleksandra Radovića biće održana u 20 i 30, a od 22 sata nastupiće “Piva Jazz”. Band je, prema mišljenju muzičkih kritičara, simbol podgoričke i crnogorske muzičke scene. Sastav je oformljen 1997. godine.

U subotu počinje sa radom i muzička radionica koju vodi Boris Filanovski, jedan od najboljih ruskih kompozitora sa sjedištem u Berlinu. On je napisao kompoziciju za studente Muzičke akademije sa Cetinja, po narudžbi Festivala savremene umjetnosti TransArt u Bolcanu, a u ambijentu Besca na njoj će raditi sedmočlani ansambl studenata, za ovu priliku okupljen pod imenom GusLiars.

Na guslama, mladi umjetnici izvešće kompoziciju Group Portrait With Massacre - Song of Western Slavs. Ansambl GusLiars će u autentičnom ambijentu tvrđave Besac raditi na pedesetominutnoj kompoziciji, čija je premijera zakazana za 25. septembar, na festivalu TransArt u Bolcanu u Italiji.

Bonus video: