Ćulafić: Zaslužujemo da se nađemo na Evropskom prvenstvu

Prošlogodišnji turnir Svjetske lige u Podgorici pokazao je koliko nam znači kada igramo pred svojom publikom, iskreno se nadam da će se to ponoviti, da će ljubitelji doći da nas podrže, da budu naš igrač više, i da nam krila za što bolji rezultat", kaže kapiten Vojin Ćaćić.
0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG
Odbojkaši Crne Gore, Foto: OSCG
Ažurirano: 14.09.2016. 16:14h

Nakon četiri neuspjela pokušaja, pred našim odbojkašima je nova prilika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, možda i najveća od obnavljanja crnogorske nezavisnosti, jer je, čini se, aktuelni sastav dostigao zrelost, što je pokazao u protekle dvije-tri godine…

A neće biti lako, jer su rivali Njemačka, bronzana sa posljednjeg Svjetskog prvenstva, zatim Španija i Švajcarska. Njemci su trenutno 11. selekcija na FIVB rang-listi, Španci su na 32. mjestu, a Švajcarci na 132. Pošto je Crna Gora trenutno 49. na svijetu u muškoj konkurenciji, a kako samo prvoplasirala selekcija iz grupe ide direktno na EP u Poljskoj, a drugoplasirana u treću rundu kvalifikacija, odnosno baraž, jasno je da su izabranici Slobodana Boškana favorit protiv Švajcaraca, da su im Španci rival po mjeri, dok će im protiv Njemaca trebati najbolje izdanje za uspjeh…

Crna Gora je od petka do nedjelje u Podgorici domaćin prvog od dva turnira (drugi je sedmicu kasnije u Las Palmasu), i moraće to što bolje da iskoristi…

"Ovo je sjajna prilika da se po prvi put nađemo na jednom tako velikom takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo. Iz tih razloga naše misli, kvalitetan i jak rad bili su usmjereni na želju za prolaskom, za ostvarivanje što boljih rezultata. Ekipa je stvarno spremna, psihički i fizički, za tri veoma teška meča u tri dana. Prošlogodišnji turnir Svjetske lige u Podgorici pokazao je koliko nam znači kada igramo pred svojom publikom, iskreno se nadam da će se to ponoviti, da će ljubitelji odbojke doći da nas podrže, da budu naš igrač više, i da nam daju krila za što bolji rezultat", kaže kapiten Vojin Ćaćić.

Korektor Miloš Ćulafić je svjestan težine grupe, ali...

"Mislim da je pravo vrijeme da se konačno plasiramo na Evropsko prvenstvo. EP je veliko takmičenje na kojem mi, realno, zaslužujemo da se nađemo. Biće teško, svi smo spremni i voljni, svi to želimo. Očekujem našu dobru igru, vidjećemo. Napadamo to prvo mjesto, ali se nadamo makar baražu. Probaćemo da osvojimo prvo mjesto, imamo prednost domaćeg terena, što nam, sigurno, mnogo znači", rekao je Ćulafić, i istakao da je povreda, zbog koge je preskočio Svjetsku ligu, prošlost.

Ćaćić je ponovio da je „primjetno ekipa od dolaska Boškana za selektora igra sve bolje i bolje iz godine u godinu“.

"Sjajna prilika za ovu generaciju da zaokružimo sve što smo radili svih ovih godina i da se plasiramo na EP. To bi bila kruna našeg rada u prethodnih nekoliko godina", dodao je Ćaćić.

Prvi rival na podgoričkom turniru, u petak, je Švajcarska.

"Danas nema loših selekcija, svi igraju, svi se bore. Moramo maksimalno ozbiljno da pristupimo meču sa Švajcarskom. Tvrdim da smo jači od Švajcarske, ali samo ozbiljnim pristupom možemo da ih pobijedimo. Biće teško, jer je prva utakmica. Ali, nakon što ih dobijemo, u ostalim mečevima će biti lakše", zaključio je Ćulafić.

Sve utakmice crnogorske reprezentacije počinju u 19 sati, a ulaz u „Morači“ je slobodan.

Bonus video: