Promocija sporta i zdravih stilova života

0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2016. 14:29h

NVO Montebasket, koja za cilj ima promociju sporta i zdravih stilova života, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Podgorice, u četvrtak, 15. septembra od 18 do 20 časova na podgoričkom Trgu Nezavisnosti organizuje sportsko-rekreativnu manifestaciju #MeActive, kojom se u Crnoj Gori obilježava Evropska nedjelja sporta (10-17 septembar).

Evropska nedjelja sporta je važna inicijativa Evropske komisije, pod nazivom #BeActive, koja za cilj ima da podstakne Evropljane da redovno vježbaju, jer oni to sve manje rade (čak 42% stanovnika nikada ne vježba!). Posebno alarmantni podaci stižu nam iz regiona: u Srbiji se sportom bavi svega 20% djece, dok je 6% pretjerano gojazno!

NVO Montebasket je prošle godine sličnom manifestacijiom stavila našu zemlju na mapu od preko 30 zemalja koje su obilježile prvu Evropsku nedjelju sporta. U manifestaciji su učestvovali šahovski, teniski i stonoteniski, košarkaški, karate i kik boks klubovi, kao i škola tanga.

Na taj način je napravljena podloga za buduće organizovanje ovakvih događaja, koji promovišu sport i za cilj imaju uključivanje što većeg broja ljudi, posebno djece, u sportsko-rekreativne aktivnosti, koje sa sobom nose brojne benefite, ne samo za zdravlje i ličnu dobrobit, već i za privredu i društvo u cjelini.

Prošlogodišnja manifestacija izvanredno je medijski propraćena i ocijenjena kao jako uspješna, što nas je motivisalo da je ponovimo i priključimo još više sportova. Tako će 15. septembra na podgoričkom Trgu Nezavisnosti građani moći da se oprobaju u brojnim sportsko-rekreativnim discilinama: šahu, tenisu, stonom tenisu, košarci, odbojci, karateu, krosfitu, fitnesu i tangu, a obezbijeđeno je učešće školice sporta za naše najmlađe sugrađane.

Manifestacija #MeActive će ujedno biti prilika da javnosti predstavimo školu košarke ''Montebasket'' za djecu romsko-egipćanske populacije, što je još jedna inicijativa naše organizacije, realizovana u okviru projekta ''Razlike u koš''.

Manifestaciju će otvoriti Sekretarka za kulturu i sport Podgorice, Nela Savković-Vukčević i Savjetnica za vladavinu prava i evropske integracije u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik.

Galerija

Bonus video: