Bajls i Venus: Ljekovi su korišćeni uz znanje i dozvolu WADE

WADA je saopštila da je jedna ruska hakerska grupa hakovala njenu bazu podataka i objavila povjerljiva dokumenta američkih sportistkinja na internetu, ali nije navela o kome se radi Portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina rekao je da su neosnovani navodi WADA da iza svega stoje ruski hakeri
2 komentar(a)
Serena i Venus Vilijams, Foto: Reuters
Serena i Venus Vilijams, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2016. 11:49h

Američka teniserka Venus Vilijams, te gimnastičarka Simon Bajls tvrde da su dobila dozvolu (WADA) za terapeutsku upotrebu zabranjenih ljekova.

Bajls, koja se uz sestre teniserke Serenu i Venus Vilijams našla u dokumentima koji su procureli iz WADA zahvaljujući ruskim hakerima u vezi sa sportistima koji su navodno bili pozitivni na doping, a nisu kažnjeni, osvojila je u avgustu četiri zlatne i jednu bronzanu medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Bajls je istakla da je uvijek poštovala pravila i da vjeruje u čist sport bez dopinga, a istakla je da ima hiperaktivni poremećaj, što obuhvata nemogućnost koncentracije, hiperaktivnost i nepredvidivo ponašanje, i da ima neophodnu dozvolu Svjetske antidoping agencije (WADA) da uzima lijek koji je na listi zabranjenih.

"Za to uzimam ljekove još od djetinjstva. Molim vas da znate, ja vjerujem u čist sport, uvijek sam poštovala pravila i tako ću da nastavim pošto je fer-plej veoma važan za sport i veoma važan za mene", navela je devetnaestogodišnja Bajls na društvenim mrežama.

WADA je saopštila da je jedna ruska hakerska grupa hakovala njenu bazu podataka i objavila povjerljiva dokumenta američkih sportistkinja na internetu, ali nije navela o kome se radi.

WADA je navela da je napad izvela "ruska grupa za sajber špijunažu" pod nazivom "Fensi bers" (Fancy Bears).

Hakeri su na internetu objavili dokumenta o proceduri koja se zove Izuzeće za terapeutsku upotrebu (TUE), što je procedura pod kojom se sportistima dozvoljava unos supstanci sa spiska zabranjenih u medicinske svrhe.

WADA nije navela imena, ali je grupa objavila da su to teniserke Serena i Venus Vilijams, gimnastičarka Simon Bajls i košarkašica Elena Dele Don.

Venus Vilijams, koja je prošlog mjeseca osvojila srebrnu olimpijsku medalju u Riju u mješovitom dublu sa Radživom Ramom, rekla je da je dobila dozvolu za TUE "kada je došlo do ozbiljnog medicinskog stanja" i da je te izuzetke pregledala "anonimna, nezavisna grupa ljekara i odobrila upotrebu iz legitimnih medicinskih razloga".

Ona je navela da joj je 2011. godine utvrđeno da ima Sjogrenov sindrom (Šegrenov sindrom), koji između ostalog karakteriše poremećaje čula vida, usne duplje, pluća, nervnog sistema, bubrega, srca, endokrinog sistema.

"Razočarana sam što su privatni medicinski podaci objavljeni bez moje dozvole. Poštovala sam pravila koje je ustanovio teniski antidoping program, tražila sam i dozvoljeno mi je izuzeće za terapeutsku upotrebu", rekla je Vilijams.

Portparol predsjednika Rusije Vladimira Putina rekao je da su neosnovani navodi WADA da iza svega stoje ruski hakeri.

"Ne može biti govora o umiješanosti vlade ili umiješanosti bilo koje ruske agencije u te akcije. To apsolutno ne dolazi u obzir. Takve neosnovane optužbe ne pristaju nijednoj organizaciji, ako nemaju dokaza", rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Bonus video: