Juniori Mornara za vikend u Kupu šampiona u Portugalu

Pored muške ekipe Mornara, nastupiće još devet evropskih šampiona iz Holandije, Danske, Irske, Slovačke, Češke, Slovenije...
0 komentar(a)
AK Mornar, Foto: ASCG
AK Mornar, Foto: ASCG
Ažurirano: 14.09.2016. 08:59h

Članovi juniorskog sastava AK Mornar danas putuju za portugalsku Leiriju gdje će za vikend (17. septembar) učestovati na „B“ takmičenju atletskog Kupa šampiona.

Biće to drugo učešće Barana na ovom takmičenju koje su izborili kao najbolji u svojoj zemlji.

Pored muške ekipe Mornara, nastupiće još devet evropskih šampiona iz Holandije, Danske, Irske, Slovačke, Češke, Slovenije...

"Ovo je ekipno takmičenje više zemalja, koje su ekonomski i atletski mnogo razvijenije od Crne Gore, ali se nadam da ćemo i u toj konkurenciji uspjeti da izborimo dobar plasman", kazao je Dr. Aleksandar Vujičić, vođa delegacije.

"Želim da naglasim da u Portugal vodimo isključivo takmičare iz Bara, nijesmo se pojačavali, jer smatramo da imamo veoma talentovanu generaciju, i da treba da pokažemo snagu grada, odnosno da su naši treneri odlično radili, te da u toj juniorskoj konkurenciji ne zaostajemo za tim zemljama. Ovo je specifično takmičenje, 19 atletskih disciplina u jednom danu, a uz to jedan takmičar najviše može učestovati u dvije discipline plus jedna štafeta", kazao je Vujičić.

Doktor Vujičić apostorfira i veliku podršku na koju su naišli pred put za Portugal, od lokalne zajednice pa do sponzora.

"Ovako jako elitno takmičenje iziskuje značajna finansijska sredstva i mogu da kažem da imamo, kao i uvijek, podršku Opštine Bar, logističku podršku našeg matičnog ASCG, kao i brojnih sponzora TO Bar, Luke Bar, Bonese, Hemosana, kao i Uprave za mlade i sport koja nam je omogućila putovanje avionom, jer smo prošli put morali putovati tri dana do Leirije autobusom, na čemu smo im zahvalni".

Čelnici barskog kluba se neće zadovoljiti nastupom samo muške ekipe, već za narednu godinu planiraju da nastupe i sa ženskom ekipom.

"Ove godine nastupiće samo muška ekipa, a za narednu pripremamo i kvalitetnu žensku ekipu što bi za naš klub ali i crnogorsku atletiku bilo od velikog značaja. Ovo učešće je od velikog značaja za našu zemlju na međunarodnom planu. U ovom uzrastu, odnosno juniorskom ne zaostajemo za Evropom, a Bar je kao grad po broju stanovnika najmanji od svih učesnika koji tamo nastupaju, što dovoljno govori o selekciji i kvalitetnom radu u klubu", dodao je Vujičić.

Tim lider, odnosno vođa ekipe Boro Ičević, potencira da će ovo biti izuzetno naporno takmičenje jer za jedan dan treba odraditi 19 diciplina.

"Program kreće već od 10 sati ujutro i traje do 19 sati sa malom pauzom za ručak. Zato vodimo čak 15 atletičara", kaže Ičević i dodaje: "Radi se o veoma talentovanim momcima od kojih samo trojica nema pravo nastupa naredne godine u juniorskoj konkurenciji. Pravo nastupa ove godine imaju momci rođeni od 1997. do 2000. godišta, jer su takva pravila Evropske atletske federacije, odnosno uzrasta od 16 do 19 godina.

O pojedinačnom nastupu Barana u Leiriji, Ičević kaže da je nezahvalno govoriti.

"Svi oni će dati sve od sebe kako bi postigli što bolji rezultat i tako predstavili svoj grad i državu na najbolji način, ali bih izdvojio velikog talenta Boža Čobeljića (bacanje diska i kugle), Jovana Pejovića (skok u vis), Milana Nikolića na 200 i 400 metara kao i obje štafete 4x100 i 4 x 400 metara i naravno potencijalna iznenađenja u dvije tehničke discipline, Edina Beganovića 110 m prepone i Luiđa Mazrekua na 400 m prepone. Oni su jako napredovali i očekujem da budu blizu rekorda Crne Gore ili postave novi juniorski rekord", kazao je Ičević.

Pored Bora Ičevića iz AK Mornar za Potugaliju putuju i dva mlada talentovana trenera Bojana Đurković i Borko Poznanović.

Bonus video: