Osvajanje bjeline Cvetka Lainovića

Lainovića su odlikovali ogromna energija i izrazita posvećenost slikarstvu
111 pregleda 0 komentar(a)
Cvetko Lainović rad, Foto: Umetnickeslike.rs
Cvetko Lainović rad, Foto: Umetnickeslike.rs
Ažurirano: 13.09.2016. 16:47h

Sjećanje na slikara i pisca Cvetka Lainovića (1931-2006) oživjeće izložba njegovih slika pod nazivom "Osvajanje bjeline" koja će biti otvorena večeras u Galeriji 212 u Beogradu.

Ovom prilikom publici će biti predstavljen prvi put dio Lainovićevog opusa koji obuhvata radove iz nekoliko decenija i pruža uvid u način umjetničkog sazrijevanja putem potrage za jedinstvenim likovnim izrazom.

Umjetnikovo "Osvajanje bjeline" može se pratiti od ranijih radova iz 1970-ih, od kada se, postepenim redukovanjem likovnih elemenata slike, u traganju za istinom, odbacivalo sve suvišno. Tako se dolazilo do suštine, odnosno osnovnog principa - bijele boje i linije.

Uvijek je zanimljivo saznati kako je umjetnik stvarao? Za Lainovića kažu da su ga odlikovali ogromna energija, izrazita posvećenost slikarstvu i da je radio na djelu u jednom dahu. U njegovom slučaju nije bilo krokija, slikao je duhovito i promišljeno, sa dozom cinizma. Svijet oko sebe sažimao je u slike postepenog nestanka prepoznatljivih oblika… samo sa bijelom bojom i linijom koja je prati. Slikarstvo i književnost bili su njegov način da traga za istinom i suštinom.

Bonus video: