FIAT: Predstave Slobodana Milatovića i Mirjane Karanović

Predstava “Adam i Eva” koju je po komadu Miroslava Krleže adaptirao i režirao Slobodan Milatović biće prikazana večeras
106 pregleda 0 komentar(a)
Mirjana Karanović, Foto: Duško Miljanić
Mirjana Karanović, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 13.09.2016. 15:18h

Festival internacionalnog alternativnog teatra večeras od 18 sati u Kuslevovoj kući nastavlja predavanje “Richard Serra: težišta” Milovana Novakovića.

Predstava “Adam i Eva” koju je po komadu Miroslava Krleže adaptirao i režirao Slobodan Milatović biće prikazana večeras u hali fabrike “Radoje Dakić” u 20 sati.

“Ovo Krležino djelo pripada ranom ekspresionističkom shvatanju pozorišta, koji ne slovi kao savršeno napisan komad, literarno je dobar, a dramaturški polemičan. No, predstavljao je izazov za novo čitanje i za nekog ko razbija pozorišne konvencije, a to je reditelj Slobodan Milatović”, zapisao je Stevan Koprivica.

Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji sa Kamernim teatrom 55 Sarajevo predstaviće se sa predstavom “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” koju je po tekstu Tanje Šljivar režirala Mirjana Karanović, koja je zadužena i za scenski pokret i koreografiju.

Predstava, u kojoj igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, biće izvedena na sceni DODEST u 22 sata.

“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” je drama koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja - ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U junu, u javnom toaletu, Mara, žena u četrdesetim godinama i Milan, koji te večeri slavi rođendan, još uvijek tinejdžer, (slučajno?) se sreću i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći”, zapisala je Tanja Šljivar.

Bonus video: