Policija ćuti o bjekstvu azilanata

Izvor “Vijesti” iz MUP-a tvrdi da je načelnik Prihvatilišta B. P. odmah nakon bjekstva azilanata poslat na bolovanje, a da je potom “naprasno vraćen na posao”.
162 pregleda 2 komentar(a)
Prihvatilište za azilante, Foto: Boris Pejović
Prihvatilište za azilante, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2016. 19:04h

Trojica službenika Prihvatilištva za strance u Spužu - Z. R., N. K. i D. Š. disciplinski će odgovarati zbog bjekstva azilanata - S. Mistrika iz Rumunije i srpskog državljanina S. Vujičića.

Njih dvojica u februaru su pobjegli iz azila, a nadležni u Ministarstvu unutrašnjih poslova navodno su pokušali da zataškaju skandal.

Izvor “Vijesti” iz MUP-a tvrdi da je načelnik Prihvatilišta B. P. odmah nakon bjekstva azilanata poslat na bolovanje, a da je potom “naprasno vraćen na posao”.

Iz Uprave policije od 21. avgusta nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su vodili istragu o bjekstvu dvojice azilanata i ko je odgovoran za propuste.

Odluka da tri službenika Sektora granične policije disciplinski odgovaraju donijeta je šest mjeseci nakon što im je 7. februara pobjegao Mistrik. U zaključcima disicplinske komisije pominje se samo bjekstvo Rumuna.

Prema saznanjima “Vijesti”, Mistrika i Vujičića policija je uhapsila prije nekoliko mjeseci, jer nijesu imali lična dokumenta niti dokaze o prebivalištu. Nakon toga smješteni su u zatvorenom dijelu Prihvatilišta za strance, odakle su i pobjegli početkom februara.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je Mistrika 2. februara posjetio otac koji mu je donio novac i važeću ličnu kartu. “Obavezni ljekarski pregled obavljen je dva dana kasnije i tada je Rumun morao da bude deportovan. Upskos tome, nezakonito je ostao u prihvatilištu još tri dana, nakon čega je pobjegao”, kazao je isti izvor.

Tvrdi da je Rumun bjekstvo pokušao i par dana prije 7. februara: “Tada je lomio gipsane zidove i pokušao da pobjegne, ali su ga službenici spriječili da se udalji. Uprkos tome, mjere nadzora nijesu pooštrene i Rumun je 7. februara uspio da pobjegne. Od tada mu se gubi svaki trag. Zanimljivo je da je bjekstvo dežurnoj službi Uprave policije prijavljeno tek dva sata kasnije.”

U Zaključcima Disciplinske komisije MUP-a piše da su trojica službenika Odsjeka za strance, vize, suzbijanje nezakonitih migracija Z. R., N. K. i D. Š.počinili težu povredu službene dužnosti.

Njh trojica 7. februara bili su u smjeni od 7 do 19 časova, a Rumun im je pobjegao dva sata prije kraja smjene.

Službenik Z.R. odgovaraće jer je oko 17.05 časova “samovoljno napustio prostor u kome su se nalazila lica u šetnji i sportskim aktivnostima i ušao u objekat u kojem se zadržao do 17.15 časova”.

Sintrik je tada “iskoristio odsustvo i nepažnju policijskog službenika, preskočio unutrašnju, a zatim i spoljašnju ogradu Prihvatilišta, i udaljio se u nepoznatom pravcu”.

“Napuštanjem navedene pozicije, policijski službenik nije bio u mogućnosti da pravovremeno reaguje i spriječi lice da preskoči unutrašnji dio Prihvatilišta, čime je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 106 stav 1 tačka 7 Zakona o unutrašnjim poslovima”, piše u rješenju Disciplinske komisije.

Prema zaključku Disciplinske komisije njegov kolega D.K. u 17.08 časova je “samovoljno napustio radno mjesto” - dvorišni dio prihvatilišta u kom su azilanti šetali i ušao u kontrolnu sobu u kojoj je bio vođa smjene D. Š. Zadržao se sedam minuta i nije spriječio Rumuna da pobjegne.

Vođa smjene odgovara jer kolege nije upozorio i vratio na radna mjesta, “niti pokrio njihova radna mjesta drugim policijskim službenicima”.

Disciplinska komisija utvrdila je da D.Š. tog dana “nije obezbijedio valjano izvršavanje službenih zadataka u Prihvatilištu, kontinuirano obezbjeđenje stranih državljana sa osnovnim zadatakom sprečavanja samovoljnih udaljenja”.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima trojici službenika može biti izrečena novčana kazna - umanjenje mjesečne zarade za 30 odsto, za period od jednog do šest mjeseci, može im biti uskraćeno sticanje zvanja u trajanju od dvije do četiri godine, a mogu i ostati bez posla.

Vratili mu ličnu nakon bjekstva

Srbijanski državljanin S. Vujičić nakon bjekstva iz Prihvatilišta u barskoj policiji nesmetano je podigao ličnu kartu, koja mu je ranije oduzeta, tvrdi sasgovornik “Vijesti”.

“Zbog nekog prekršaja ranije mu je oduzeta lična karta. Nakon bjekstva, pošao je u CB Bar, platio kaznu i uzeo ličnu kartu. Uhvaćen je prilikom pokušaja prelaska granice kod Bijelog Polja. Nakon toga je po službenoj dužnosti deportovan iz Crne Gore”, kazao je sagovornik.

Bonus video: