Usvojen i drugi Sporazum sa Marovićem

Prema ovom sporazumu, Marović je prihvatio da bude osuđen na dvije godine zatvora i na novčanu kaznu od 50.000 eura
70 pregleda 17 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2016. 19:39h

Specijalno odjeljenje Višeg suda, sudija Dragoje Jović donio je rješenje kojim se usvaja sporazum o priznanju krivice zaključen između specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici i okrivljenog Svetozara Marovića i njegovog branioca advokata Zdravka Begovića, za krivično djelo „produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekvanja izvršeno na organizovan način“.

Prema ovom sporazumu, Marović je prihvatio da bude osuđen na dvije godine zatvora i na novčanu kaznu od 50.000 eura.

U obrazloženju odluke, sudija je naveo da je specijalno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo optužnicu protiv Marovića zbog „produženog krivičnog djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekvanja izvršeno na organizovan način“ i Višem sudu dostavilo spise i zaključeni sporazum o priznanju krivice radi odlučivanja o njegovoj zakonitosti.

„Sporazum o priznanju krivice podnijet je u pisanom obliku od specijalnog tužioca Lidije Vukčević i Marovićevog branioca, pa su se stekli uslovi za odlučivanje o priznanju krovice. Ročište na kojem je utvrđivanja osnovanost sporazuma o priznanju krivice je održano 08. septembra. Sud je nesumnjivo utvrdio da je okrivljeni na zapisniku od 16. maja 2016. svjesno i dobrovoljo priznao krivično djelo“, piše u rješenju u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Advokat Zdravko Begović je nakon ročišta 08. septembra izjavio je novinarima da je toga dana okončano ročište o priznanju krivice na kojem se odlučivalo o priznanju krivice Svetozara Marovića za predmete koji su u javnosti poznati kao „TQ plaza“, zatim Plato na Jazu, na kojem su se održavali koncerti i prodaja zemlje u mjestu „Prijevor“.

“Ovim sporazumom, mom branjeniku je predloženo da se izrekne kazna od dvije godine zatvora. Sporedna kazna je novčana, za koju je Marović dužan da plati 50.000 eura u roku od tri mjeseca i dužan je da plati troškove postupka 2.000 eura. Osim ovih kazni, ugovorom o priznanju krivice, nije predviđeno oduzimanje protivpravne imovinske koristi, pa samim tim ni obaveza da na ime te pribavljene koristi plaća bilo kakav iznos“, pojasnio Begović.

Bonus video: