Omaž Damiru Domitroviću i pozorišno-filozofski performans

Omaž Damiru Domitroviću biće održan u 24 sata u Kulsveovoj kući. O djelu Domitrovića, koji je iznenada preminuo 11. marta u Podgorici, govoriće Slobodan Milatović, Niko Gorščič, Ljubomir Đurković
98 pregleda 0 komentar(a)
Damir Domitrović, Foto: Torekobpehili.si
Damir Domitrović, Foto: Torekobpehili.si
Ažurirano: 12.09.2016. 13:21h

Festival internacionalnog alternativnog teatra večeras nastavlja predavanje “Susret s (ne)mogućim: 'Koreografije' Žaka Deride” Kristine Bojanović koje će biti održano u Kuslevovoj kući u 18 sati.

U isto vrijeme u dvorištu Kuslevove kuće biće održana radionica Vještine savremenog cirkusa koju će voditi Mira Beba Dobraković. Na radioni će se izučavati osnove cirkuskih umjetnosti kroz: žongliranje, akrobatiku, balans, pokret i manipulaciju objektima. Radiće se vježbe sa i bez rekvizita, sa posebnim akcentom na tijelo i njegove mogućnosti.

Predstava “Leptir” Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, koju je po tekstu Aleksandra Radunovića režirao Andraš Urban, biće izvedena večeras u hali fabrike “Radoje Dakić” u 20 sati. U perdstavi igraju Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Srđan Grahovac. Muziku je komponovao Aleksandar Radunović, dramaturg je Rajko Radulović, a kostimografkinja Lina Leković.

Od 22 sata u Kuslevovoj kući biće izveden pozorišno-filozofski performans “Kako se kali egzistencijlna revolucija?”. Performans posvećen Vaclavu Havelu u režiji Ncka Uppera, u kojem igraju Olga Grad, Niko Goršič i Primož Repar, koprodukcija je Instituta Divlja misao, Srednjoevropskog istraživačkog instituta S. Kierkegaard, Globalnog teatra.

Omaž Damiru Domitroviću biće održan u 24 sata u Kulsveovoj kući. O djelu Domitrovića, koji je iznenada preminuo 11. marta u Podgorici, govoriće Slobodan Milatović, Niko Gorščič, Ljubomir Đurković.

Damir Domitrović, pozorišni producent, rođen je 1963. u Rijeci, Hrvatska. Diplomirao je Sociologiju na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani 1990. godine i od tada je bio slobodni umjetnik. Bio je osnivač i direktor Ex Ponta, jednog od najprestižnijih međunarodnih pozorišnih festivala, osnivač festivala Kluže u Bovecu, kulturnog društva B-52 u Ljubljani, generalni sekretar NETA (Nova evropska teatarska akcija) - pozorišne mreže, koja okuplja 21 zemlju i preko 70 teatara i pozorišnih festivala. Od 2013. godine bio je član Umjetničkog savjeta Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT.

Kulturni djelatnik, ambasador, vizionar i iskreni prijatelj svih onih koji su s njim dijelili sudbinu pozorišta na ovim prostorima. Iznad svega, veliki prijatelj Crne Gore i istinski promoter njene pozorišne scene na regionalnom i evropskom nivou. Karijeru uglednog producenta otpočeo 1990. godine na FJATu (Festival jugoslovenskog alternativnog teatra) u Titogradu, predstavom: Kanon u režiji Emila Hrvatina koja je te godine osvojila prvu nagradu na Festivalu. Nakon toga su uslijedile brojne koprodukcije koje su bile njegov zaštitni znak i do danas najuspješniji model regionalne saradnje kroz koji je Crna Gora, nesporno i njegovom velikom zaslugom, izašla na međunarodnu pozorišnu scenu. Ovaj model pozorišne saradnje, na crnogorskoj strani, podržali su i dalje promovisali: DODEST, CNP, “Zetski dom” kao i festivali FIAT, Grad Teatar, Kotor Art i Teuta.

Bonus video: