Kako prepoznati tinejdžera u nevolji

Sigurno ste se bar jednom zapitali zašto vaši tinejdžeri donose loše odluke koje bi im mogle da im uništite budućnost i zašto popuštaju pod pritiskom svojih vršnjaka
78 pregleda 0 komentar(a)
Tinejdžeri
Tinejdžeri
Ažurirano: 11.09.2016. 18:11h

Roditeljstvo nije lak posao a pogotovo kada vaše dijete uđe u tinejdžersku fazu. Loše odluke koje donose, sukobi s vršnjacima i odraslima te mnogi drugi problemi postaju dio vaše svakodnevice.

Filip Kelvin Mekgrou, poznatiji kao Dr. Phil, je poznati američki televizijski voditelj koji svojim savjetima na području psihologije mnogima pomaže u rješavanju problema. Sigurno ste se bar jednom zapitali zašto vaši tinejdžeri donose loše odluke koje bi im mogle da im uništite budućnost i zašto popuštaju pod pritiskom svojih vršnjaka. Dr. Phil daje savjete kako biti bolji roditelj, kako primijetiti da se vaše dijete suočava s nekim problemom te kako se nositi sa zadacima roditeljstva.

Izolovanost od porodice

Ako vaše, inače društveno dijete, provodi veliki dio vremena u izolaciji zaključano u svojoj sobi ili van kuće znajte da ima neki problem. Za njegovo udaljavanje od vas postoji neki razlog.

Drastične i nagle promjene raspoloženja

Je li vaše dijete brbljivo i prijateljski raspoloženo u jednom trenutku, a ćutljivo i ljuto samo nekoliko trenutaka kasnije? Ne pripisujte to samo odrastanju. Dr. Phil tvrdi kako su to znaci se dijete druži s krivim ljudima ili prolazi kroz hormonske, neurološke i društvene promjene.

Počinje da konzumira alkohol ili droge

Ako sumnjate da se to događa, morate potražiti dokaze i znake koji će potvrditi vaše sumnje.

U porodici imate osobe koje su se suočile s alkoholizmom ili narkomanijom

Ako u vašoj porodici postoje osobe koje su se liječile od alkoholizma ili narkomanije ili vi imate problema sa zavisnošću, veća je vjerovatnoća da će se isto dogoditi vašem tinejdžeru. Dr. Phil naglašava da taj problem može i ne mora bit povezan s genetikom, ali dovoljno je da postoji obrazac takvog ponašanja koji se može prenijeti na tinejdžera.

Preuzimanje rizika

Nemojte misliti da su vandalizam i sitne krađe samo dio odrastanja vašeg djeteta. Dr. Phil upozorava da je loš znak ako vaše dijete postaje sigurno u sebe, neoprezno i ne brine o posljedicama svojih djela.

Ostali znaci

Loše ocjene, korištenje uličnog jezika, smanjen interes za hobije i nedostatak razumijevanja porodičnih vrijednosti samo su neki od pokazatelja. Dr. Phil upozorava roditelje da je poricanje najgore. Nemojte se zavaravati i misliti da se loše stvari događaju samo tuđoj djeci - budite svjesni šta se događa s vašim tinejdžerima i pobrinite se da i oni razumiju posljedice svojih postupaka.

Bonus video: