Znaci stresa

"Tupi i neobjašnjivi bolovi u trbuhu ili pak želučane tegobe najčešći su simptomi snažnog i kroničnog stresa."
76 pregleda 1 komentar(a)
stres, nervoza, Foto: Shutterstock
stres, nervoza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.09.2016. 17:48h

Suprotno raširenom mišljenju, Lorem Ipsum nije samo slučajni tekst, već ima korijene u klasičnoj latinskoj književnosti iz godine 45. pr.n.e., što znači da mu je preko 2000 godina. Richard McClintock, profesor latinskog jezika na Hampden-Sydney koledžu u Virginiji, potražio je jednu od čudnijijh latinskih riječi, consectetur, iz Lorem Ipsu Vikend glavobolje

Tokom neradnih dana tijelo i um ulaze u jedan potpuno drugačiji period. Nagli pad stresa može se odraziti na naše raspoloženje, ali i pokazati u obliku fizičkih simptoma.

Jedan od najčešćih je glavobolja. Jaki bolovi u predjelu čeonog režnja ili potiljka te migrene prvi su pokazatelji nagomilavanja stresa.

2. Vrlo jaki menstrualni bolovi

Žene koje su konstantno pod stresom dvostruko su sklonije vrlo bolnim menstruacijama od onih koje nisu svakodnevno napete. Razlog je taj što stres utiče na nivo hormona u organizmu. Kada se ravnoteža poremeti, to osjećamo u obliku grčeva i bolova u krstima i to svaku ili svaku drugu menstruaciju.

3. Loš san i neobični snovi

Snovi su znak dubokog i zdravog sna zbog čega se ujutro budimo bolje raspoloženi i odmorniji. No, kada je tijelo pod stresom san postaje plitak i isprekidan. Loš san sa sobom povlači i teške misli i brige zbog čega snovi mogu postati kratki i neobični. Osjetite li ovakve ili slične simptome potrudite se da spavate makar 7 do 8 sati dnevno te izbjegavajte kofein i alkohol prije spavanja.

4. Pojačana želja za slatkim

Kada se žarko zaželite čokolade, a pojeli ste je nedavno, krivicu ne morate odmah baciti na PMS, već na stresan način života. Istraživanje je otkrilo da organizam koji je pod stresom podstiče žudnju za slatkim više od menopauze i razdoblja prije menstruacije. Razlog je taj što čokolada potiče lučenje serotonina - hormona prijatnosti i zadovoljstva.

5. Bolovi u stomaku

Tupi i neobjašnjivi bolovi u stomaku ili pak želučane tegobe najčešći su simptomi snažnog i hroničnog stresa. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 2.000 ispitanika potvrdilo je da su osobe koje su prolazile kroz najstresnije periode života osjećale brojne tegobe vezane uz bol u stomaku, smetne u varenju i želučane tegobe.

Bonus video: