Kako se smiriti bez tableta

Suočavanje s napetošću stvar je promjene životnog stila, a ne određenog lijeka. Baš zbog toga postoje individualne taktike koje su za nekog djelotvorne, dok za drugog nisu, stoga ih je potrebno isprobati što više kako biste pronašli ono što kod vas najbolje funkcionira
458 pregleda 1 komentar(a)
stres, depresija, tuga, žalost
stres, depresija, tuga, žalost
Ažurirano: 11.09.2016. 16:26h

Živimo u svijetu u kojem se tablete uzimaju gotovo za svaki problem, a česte su i kod uznemirenosti, jer hronična napetost uzrokuje fizičke simptome zbog kojih osobe posjećuju liječnike, koji im tada propisuju medikamente.

Međutim, tablete nisu rješenje za sve. One rješavaju simptome, ali sigurno ne i ono što je uzrokovalo uznemirenost. Ključ je naučiti nositi se sa životnim prilikama na staložen način.

Suočavanje s napetošću stvar je promjene životnog stila, a ne određenog lijeka. Baš zbog toga postoje individualne taktike koje su za nekog djelotvorne, dok za drugog nisu, stoga ih je potrebno isprobati što više kako biste pronašli ono što kod vas najbolje funkcionira.

Vježbajte

Važnost vježbanja se ne može naglasiti dovoljno. Vježbanje je prirodni način s kojim se suočavate s napetošću. Čak i ako nikad niste bili tip osobe koja voli da vježba ukoliko ste pod stresom i napeti ste ključno je da se pokrenete.

Vitamini i minerali (posebno magnezijum)

Ponekad se napetost javlja zbog neadekvatne ishrane. Koliko je poznato manjak magnezijuma neće uzrokovati napetost, ali ako ste napeti ukoliko ga imate dovoljno u organizmu lakše ćete se opustiti. Mnogi drugi vitamini bitni su za pravilno psihološko funkcionisanje organizma, poput B kompleksa, pa je najbolje posavjetovati se s ljekarom i uzimati multivitaminske dodatke koji odgovaraju vašem zdravstvenom stanju.

Duhovnost

Duhovna praksa učiniće vaš život puno jednostavnijim, jer ćete na neka jako teška pitanja pronaći vrlo jednostavne odgovore. Osim molitve i meditacije možete čitati knjige, slušati muziku.

Zaustavite pretjerano razmišljanje

Kada o nečemu previše razmišljamo vjerovatno se radi o nečemu negativnom. Pratite misli. Identifikujte iracionalne i negativne misli. Kada se uhvatite da razmišljate negativno zaustavite se i prebacite percepciju. U tom trenutku odgovorite na pitanje, “sada bi mi pomoglo da______ ”

Pišite podsjetnike

Ukoliko ste se nakon čitanja nekog teksta osjećali bolje, sačuvajte ga i pročitajte kada osjetite napetost ili tjeskobu. Napravite popis ciljeva kako bi ste htjeli da vaš život izgleda. npr. Kad rješavam nered po kući koji su drugi napravili neću reagovati burno. Neću reagovati burno na dječje nezgode. Neću galamiti, sukobe ću rješavati mirno i s osmijehom. Svaki put kada se nervirate podsjetite se svog popisa.

Uzmite pauzu

Umjesto da reagirate naglo, kada vas nešto uznemiri tuširajte se, izađite u šetnju, uzmite pauzu…

Postavite ova pitanja

Prije neke reakcije uvijek odgovorite na ova pitanja: - O čemu razmišljam?

- Preuveličavam li ovaj problem, strah, sumnju?

- Hoće li ta stvar biti važna za 3, 6 mjeseci ili za nekoliko godina?

- Vrijedi li ta stvar nerviranja?

Ipak, to što ponekad napetost možemo sami pobijediti ne znači da ne treba posjetiti ljekara. Ako ste tjeskobni 24 sata dnevno, ako ne možete zaustaviti negativne misli, ako se nikad ne osjećate dobro čim prije posjetite stručnjaka.

Bonus video: