ŠAH: 42. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA

Pobjeda Kalezića za dva nova boda

72 pregleda 0 komentar(a)
Blažo Kalezić, Foto: ŠSCG
Blažo Kalezić, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 04.04.2019. 21:48h

Crnogorske selekcije zabilježile su po pobjedu i poraz u 8. kolu 42. Šahovske olimpijade u Bakuu. Muška selekcija je slavila protiv  Indonezije sa 2:5, 1,5, dok je naša ženska ekipa identičnim rezultatom izgubila od favorizovih Litvanki.

A nije moralo da bude tako, ali su dvije kobne greške Aleksandre Milović bijelim figurama protiv Viktorije Šmiulite (2536), koja ima zvanje velemajstora, ali i Nataše Krpović na četvrtoj tabli, odvele našu ekipu u nezasluženi poraz.

Krpović, a naročito Milović su sjajno krenule. Činilo se da je Milović na putu da potpuno nadigra velemajstorku, ali je naprivila previd i dozvolila je inicijativu iskusnoj suparnici, koje je to znala da iskoristi.

Opet je blistala Tijana Blagojević (2223), koja je crnim figurama dobila Deimante Deulite (2422),igračicu sa zvanjem intermajstora, dok je Marija Stojanović remizirala na trećoj tabli.

Muška ekipa je počev od Nikole Đukića (2534) na prvoj tabli igrala odlično. On je remizirao sa najboljim igračem Indonezije, Ututom Adijantom (2556), a remizirali su i Dragiša Blagojević i Luka Drašković na naredne dvije table.

Blagojević je jurio pobjedu, ali nije uspio da slomi otpor rivala, dok je Draškovićeva pozicija bila laganija, jer je samo trebalo da održi bolju poziciju pošto je naša ekipa imala pobjedu. A za nju je najzaslužniji Blažo Kalezić, koji je u španskoj partiji iskoristio grešku rivala.

Osmo kolo obilježio je duel Rusija - Amerika u obje konkurencije, a nakon remija muškaraca (2:2), Amerikanke su uspjele da pobijede zvanične olimpijske prvakinje, Ruskinje (2,5:1,5)