UPUĆEN APEL CRNOGORSKOM PRAVOSUĐU

Ivanović i Tadić-Mijović: Martinović na slobodi da čeka fer suđenje

U otvorenom pismu oni su konstatovali da je pravosuđe ostalo je nijemo na apele najuglednijih svjetskih organizacija za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, koje su zahtijevale da se Martinoviću omogući pravedno suđenje.
92 pregleda 1 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Jovo Martinović, Foto: Newsweek.rs
Ažurirano: 10.09.2016. 17:05h

Predsjednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić-Mijović i direktor “Vijesti” Željko Ivanović, apelovali su crnogorsko pravosuđe da novinaru Jovu Martinoviću dozvole da se brani sa slobode.

U otvorenom pismu oni su konstatovali da je pravosuđe ostalo nijemo na apele najuglednijih svjetskih organizacija za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, koje su zahtijevale da se Martinoviću omogući pravedno suđenje.

“Izražavamo najveću zabrinutost što je novinar Jovo Martinović gotovo godinu u Istražnom zatvoru.  Vlada  nije odgovorila na upozorenje Savjeta Evrope o slučaju Martinović  upućeno još u aprilu, kao ni na pozive Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Reportera bez granica (RWB) i Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ). I crnogorsko pravosuđe ostalo je nijemo na apele najuglednijih svjetskih organizacija za slobodu izražavanja i zaštitu novinara koje su zahtijevale da se Jovu Martinoviću omogući pravedno suđenje. 

Umjesto  fer suđenja, Martinoviću se uskraćuju elementarna prava. Pored toga što je  gotovo  godinu u pritvoru, njemu nije zakazano suđenje iako je prošlo više mjeseci od potvrđivanja optužnice. Začuđujuće je što mu nije dozvoljen ni uvid u spise predmeta, čime se onemogućava odbrana. 

Posebno brine činjenica što su optužbe koje se Jovu Martinoviću stavljaju na teret usko povezane sa njegovim novinarskim radom. 

Martinović je uhapšen u okotobru prošle godine, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.  

Jovo Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći. On je doprinio da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.  

Apelujemo na crnogorsko pravosuđe da  još jednom razmotri sve činjenice i dozvoli Martinoviću da se brani sa slobode. U protivnom, Crna Gora bi mogla da padne još niže na ljestvici novinarskih sloboda, gdje već duže drži neslavan rekord u Evropi”, piše u pismu  Tadić-Mijović i Ivanovića.

Preporučujemo za Vas