Još o Turskom rtu i odnosu prema baštini: Kako se ova "barka" nasukala?

Na stranu činjenica da su Urbanističko-tehnički uslovi za postavljanje privremenog objekta na Turskom rtu izdati istog dana - 14. juna 2016. godine - kad i Rješenje kojim se odobrava postavljanje privremenog objekta. Ko to kaže, ko to laže da je CG administracija neažurna i neefikasna...
80 pregleda 23 komentar(a)
Verige Turski rt privremeni objekat (Novine), Foto: Antenam.net
Verige Turski rt privremeni objekat (Novine), Foto: Antenam.net
Ažurirano: 10.09.2016. 13:53h

Ti si bio slep/ i ostaćeš uvek takav/ Veruj da možeš da/ kupiš uvek sve Kazna za uši, "Uvek skuplji", Izliv Radosti Napad Sreće (PGP RTS, 1994.)

Toliko toga je u posljednje vrijeme napisano o privremenom, montažno -demontažnom objektu sa terasom koji se ubrzano gradi na lokaciji Verige/ Turski rt - i koji (u ovom trenutku) više liči na stalni betonski objekat bez terase - da je svaki pokušaj da se nešto doda na tu temu najvjerovatnije suvišan.

Đavo mi ipak ne da mira, jer postoji par momenata o kojima - koliko sam uspio da primijetim - niko nije pisao. Ako se ispostavi da griješim - unaprijed se izvinjavam čitateljkama i čitaocima - i uvaženom autoru, naravno - uz konstataciju da nije zgorega da se ova priča ponovi još nekoliko puta - jer je iznimno važna kao indikator apsolutne centralizacije procesa koji rezultiraju odlukama o intervencijama u fizičkom prostoru, odnosno u prirodnom i kulturno-istorijskom okruženju.

Dakle, u aktuelnoj verziji Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekta (tzv. prečišćena verziju zakona - mrt.gov.me), imate Član 115 - Objekti privremenog karaktera u prostornom planu posebne namjene - koji kaže: "Na području prostornog plana posebne namjene mogu se postavljati objekti privremenog karaktera, u skladu sa ovim zakonom.

Lokacije i objekti, u smislu stava 1 ovog člana, određuju se planom objekata privremenog karaktera (u daljem tekstu: Plan).

Plan se donosi za period od tri godine.

Plan donosi Ministarstvo, po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za poslove turizma i zaštite životne sredine, lokalne samouprave, kao i preduzeća osnovanog za upravljanje područjem posebne namjene za koje se plan donosi."

Riječ je, u našem slučaju, o Prostornom planu područja posebne namjene za Morsko dobro (verzija iz 2007. godine - morskodobro.com) - pa imamo, na strani 127 - Uslovi za korišćenje graditeljskog nasljeđa do sprovođenja plana - sljedeću opasku: "U zonama pod zaštitom, bilo ambijentalnom ili spomeničkom, postavljanje privremenih objekata se isključuje osim ako nisu sezonski a i tada ih je potrebno planirati i dizajnirati prema posebnim uslovima ambijenta ispoštovanim projektnom dokumentacijom uz saglasnost nadležnih zaštitarskih i urbanističkih službi."

Veliko je pitanje da li će objekat koji se gradi na Turskom rtu biti sezonskog karaktera - armirani beton definitivno nije građevinski materijal koji će nam prvo pasti na pamet na pomen tzv. sezonskog objekta - bez obzira što gospođa Anastazija Miranović, odgovorno lice ispred Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UzZKD), kaže da je riječ o spoljnjem potpornom zidu podrumske etaže - i da će taj zid "svojom materijalizacijom, u slogu kamena i njegovoj obradi", biti "maksimalno uklopljen u ambijent".

U podrumskoj etaži su projektovane, kaže gospođa odgovorno lice, "tehničke i sanitarne prostorije, kako bi se rasteretila prizemna konstrukcija od vizuelnih barijera, odnosno, kako bi bile omogućene vizure iz svih pravaca" - i dodaje, pazite sad: "Čitav objekat svojom formom imaće oblik barke - brodice."

Slavni bokeški kapetani se prevrću u svojim grobovima. Nikad u Boki - dok je Boka stvarno bila Boka - nikome nije palo na pamet da gradi kuću u obliku barke - brodice - jer se znalo kako treba da izgledaju barke - brodice - a kako kuće. Niko se nije šalio sa tim stvarima - a ne bismo ni mi smjeli da se šalimo - ako uzmemo u obzir da su Verige zapravo ulaz u Prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora - koje se nalazi na Listi svjetske baštine UNESCO. Nije u redu, uz svo dužno poštovanje prema gospođi odgovoronom licu, govoriti o objektima u obliku barki - brodica - u kontekstu vizure koja uključuje Gospu od Anđela i istoimeni rt, te Gospu od Škpjela, Sveti Đorđe, Perast... Objektima u obliku barki - brodica - tu jednostavno nema mjesta. Gospođa odgovorno lice bi morala da povede računa o tome - uz uslov da je stvarno svjesna značaja graditeljske baštine Boke i imperativa zaštite te baštine (pogotovo od objekata u obliku barki - brodica).

Sa druge strane, već nekih 50 godina - od pojave naslova " Složenosti i protivrječnosti u arhitekturi" Roberta Venturija (Complexity and Contradiction in Architecture, Robert Venturi) i uvođenja koncepata "Patke" i "Ukrašene šupe" u teoriju arhitekture - svi znamo - osim gospođe odgovornog lica, očigledno - da kuće treba da liče baš na kuće (koliko god u to u pojedinim trenucima bilo teško povjerovati) - a ne na patke, šupe ili barke - brodice.

U Planu objekata privremenog karaktera u zoni Morskog dobra u opštini Kotor za period 2016. - 2018. godine - stoji da je na lokaciji 1 - Verige - na parcelama 68 i 69 K.O. Kostanjica, predviđen montažni objekat sa terasom površine cca 190 m2 (strana 29 - morskodobro.com) - a dat je i opis objekta. U opisu stoji, između ostaloga, sljedeće: "Pojas oko vidikovca i morski dio saniran, ojačan zidovima i povezan sa vidikovcem stepenicama sa lijeve i desne strane. Uređenje dijela morske obale - već postojeći porat."

Ne pominje se podrumska etaža - ali ako opis čitamo kreativno, što bi se reklo, onda betoniranje možemo tumačiti i kao hvale vrijedan napor u cilju saniranja i ojačanja pojasa oko vidikovca i morskog dijela - čime se sigurno niko ne bi opterećivao - da "Hevesta" D.O.O. nije riješila da se bavi ugostiteljstvom i trgovinom baš na tom mjestu. Turski rt bi, u protivnim, hiljadama godina ostao netaknut - nesaniran i neojačan.

Podrazumijeva se da "Hefesta" D.O.O. nije smjela dobiti dozvolu za intervenciju na Turskom rtu - mnogo je argumenata u prilog ovoj konstataciji - i previše - ali kad je već dobila dozvolu, onda je ideja da se svi prateći sadržaji sklone u podrumsku etažu, kako ne bi remetili vizure - hvale vrijedna - ako zaboravimo da će se privremeni objekat, kao institucija, najvjerovatnije ispriječiti između turista koji ne žele da piju kafu - ali žele da uživaju u vizurama sa Turskog rta. Što se tiče kultuvisanja prostora Turskog rta, na čemu insistira gospođa odgovorno lice - moram da primijetim da su toaleti krupan korak u tom pravcu - uz uslov da se fekalna voda ne ispumpava u sinje more (trebalo bi pogledati kako se glavni projekat nosi sa tzv. "vodnim uslovima za ispuštanje otpadnih sanitarnih voda").

Što se tiče Ugovora o korišćenju morskog dobra - privremene lokacije za postavljanje montažnog objekta sa terasom Verige/Turski rt - potpisanog od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Hefesta D.O.O. - imate Član 5. - i moj omiljeni stav 4. - koji kaže: "Ukoliko tokom trajanja ugovora dođe do privođenja prostora trajnoj namjeni koja podrazumijeva izgradnju hotela visoke kategorije u neposrednom zaleđu ili bude usvojena planska dokumentacija koja isključuje korišćenje morskog dobra, ugovor se neće obnavljati i zakupac nema pravo da traži povraćaj do tada uloženih sredstava".

Što će reći da smo dobro prošli - za sad - jer se lako moglo desiti da preko Turskog rta zalijepe hotelčinu najviše kategorije (uz poneki apartmančić za prodaju, naravno). A ovo o planskoj dokumentaciji je urnebesno - bojim se da ću morati toj temi da posvetim jedan od narednih tekstova.

Na stranu činjenica da su Urbanističko-tehnički uslovi za postavljanje privremenog objekta na Turskom rtu izdati istog dana - 14. juna 2016. godine - kad i Rješenje kojim se odobrava postavljanje privremenog objekta. Ko to kaže, ko to laže da je CG administracija neažurna i neefikasna...

Bonus video: