Crnogorka je sada bog na ratištu u Siriji

Beharović je uhapšen u četvrtak, zajedno sa suprugom i maloljetnom kćerkom
184 pregleda 163 komentar(a)
Hamid Beharović, Foto: Filip Roganović
Hamid Beharović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.09.2016. 15:01h

Uhapšeni sirijski borac Hamid Beharović crnogorskim tajnim agentima ispričao je da ga je u tu državu odveo Podgoričanin Mirza Haklaj, “čija je žena sada bog na ratištu”.

Ulcinjanin Beharović uhapšen je u četvrtak na podgoričkom aerodromu, zajedno sa suprugom i maloljetnom kćerkom.

Oni su stigli iz Turske, a informaciju da će sletjeti na podgorički aerodrom crnogorskim bezbjednosnim službama javile su kolege iz te države.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, Beharović je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo - učešće u stranim oružanim formacijama.

Navodno, bio je pod lupom Agencije za nacionalnu bezbjednost, čiji su agenti pratili njegovo kretanje. Nakon što su mu stavljene lisice na ruke, i pripadnici tajne službe obavili su razgovor za Beharovićem.

Podgoričanin i njegova supruga, iako zasebno ispitivani, inspektorima su pričali identičnu priču - da su u Siriju pošli zbog nemaštine.

“Rekao je da je bio dužan 7.000 eura za struju, da su živjeli u nemaštini i da mu je Mirza Haklaj obećao novac i bonuse, ali da ništa nije dobio jer je 'čekao da bude uveden u rat'. Isto je ispričala i njegova supruga, zbog toga vjerujemo da su instruirani šta da pričaju”, kazao je izvor “Vijesti”.

Beharović je navodno inspektorima rekao da je supruga Mirze Haklaja, Almina “sada glavna u tim krugovim”.

“Tvrdio je da je namjeravao da se javi policiji čim dođe u Crnu Goru i da im objasni da nije ratovao. Navodno, vratio se kada je shvatio da od njegovog angažmana nema ništa”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Beharović je kasno sinoć priveden u Specijalno tužilaštvo na saslušanje.

Podgoričanin Mirza Haklaj je poginuo u Siriji.

Vijest o njegovoj pogibiji objavljena je u februaru prošle godine, ali do juna iste godine nije potvrđena. Tada se javnosti obratila njegova porodica i potvrdila da je Mirza stradao. Haklaj je bio jedan od aktera snimka ISIL-a na kojem su upućene prijetnje balkanskim državama.

Beharović izvršio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama?

Osnovano se sumnja da je Beharović izvršio krivično djelo učestvovanje u stranim oružanim formacijama iz čl.449b Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz Uprave policije.

"Osumnjičeni H.B. je, kako se sumnja, krivično djelo koje mu se stavlja na teret izvršio tako što je u toku 2015. godine, po unaprijed pripremljenom planu, iz Crne Gore preko Turske otputovao u Siriju, gdje se pridružio stranoj terorističkoj organizaciji "Islamska država" (ISIL) u kojoj je proveo više od godinu dana, što je po povratku ovog lica u Crnu Goru dana 8. septembra ove godine rezultiralo njegovim hapšenjem. Nakon hapšenja H.B. je 9. septembra uz krivičnu prijavu, sproveden na dalju nadležnost Specijalnom državnom tužiocu u Podgorici", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz Uprave policije napominju da policija u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, nastavlja sa prikupljanjem dokaza o licima za koja se sumnja da su otputovala ili boravila na stranim ratištima, ali i drugim licima koja se mogu dovesti u vezu sa odlaskom i priključivanjem crnogorskih državljana stranim oružanim formacijama.

"Ovo je prvi slučaj hapšenja i podnošenja krivične prijave protiv lica, državljanina Crne Gore, zbog sumnje da je počinilo navedeno krivično djelo", zaključuje se u saopštenju.

NAPOMENA: Strogo je zabranjeno preuzimanje fotografije bez saglasnosti autora i redakcije "Vijesti"

Bonus video: