Dvostruka pobjeda Crne Gore

0 komentar(a)
Sahistkinje, Foto: ŠSCG
Sahistkinje, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 09.09.2016. 17:20h

Crna Gora je zabilježila pobjede u obje konkurenciji u 7. kolu 42. Šahovske olimpijade - muškarci su savladali Meksiko sa 3:1, dok su dame bile bolje od Dominikanske republike i slavile sa 2,5:1,5.

Muška reprezentacija bila je favorit protiv znatno skromnijeg sastava Meksika i tu ulogu je potpuno opravdala.

U jedinom velemajstorskom duelu između Nikole Đukića i Žilberta Ernandesa Gerera, remi je sklopljen poslije oštre borbe. Nakon brojnih izmjena nastala je jednaka završnica sa po topom i dvije lake figure.

Dragan Kosić se protiv Nestora Arčibolda branio Rubinštajnovom varijantom francuske odbrane. Nakon duge manevarske borbe uslijedila je serija obostranih taktičkih udara u kojoj su oba igrača bila na visini zadatka. Na kraju sve se rasplelo u jednaku završnicu gdje je remi bio jedini realan rezultat.

Isak Garsija Gerero je crnim figurama odlično igrao otvaranje protiv Dragiše Blagojevića. U katalonskoj odbrani ostvario je dobru poziciju, ali samo jedan neprecizan potez bio je dovoljan da naš velemajstor preuzme inicijativu koju je odličnom tehnikom doveo do pobjede.

Blažo Kalezić je efektno kaznio eksperimente protivnika u otvaranju.

Naša ženska reprezentacija minimalnim rezultatom savaladala je ekipu Dominikanske republike koja je pružila izuzetno jak otpor.

Jedinu pobjedu za naš tim ostvarila je Aleksandra Milović na prvoj tabli kojoj je protivnica previdjela mat u neizvjesnoj poziciji. Igrana je skandinavska odbrana i nastala je jednaka, prilično statična pozicija. Aleksandra je, težeći pobjedi po svaku cijenu, krenula u napad na kraljevom krilu. Dias Sesar je imala više mogućnosti da održi napetost i neizvjesnost, ali nije vidjela fatalni šah skakačem koji je riješio partiju.

Bonus video: