Crteži neobične spektakularnosti

Umjetnik, zadržavajući bazični jezik i purizam, stvara začudne forme
163 pregleda 0 komentar(a)
Petar Dalijević
Petar Dalijević
Ažurirano: 09.09.2016. 17:05h

Samostalna izložba Petra Delijevića pod nazivom “Iza” biće otvorena večeras, u 20 časova u Ateljeu Dado na Cetinju. Na izložbi će biti predstavljene monumentalne digitalne grafike koje su nastale softverskom obradom umjetnikovih manuelnih crteža malog formata.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: “ Crteži neobične spektakularnosti, složeni poput fuga, nastaju beskonačnom recirkulacijom i rekombinacijom jednog elementa, geometrijskog tijela, kvadra iz koga se, kao iz energetskog jezgra, razvija cijela kompozicija. Tako kvadar, kao modul, sempl, kroz repeticiju i invenciju istovremeno, postaje konstitutivni element čitavog rada. Koncentrisanim i samozaboravnim crtanjem, u ponavljajućem ritmu iz koga ne izlazi, a koji možda može biti preuzet iz elektronske muzike, ali i mantri ili šamanskih rituala, umjetnik, zadržavajući bazični jezik i purizam, stvara začudne, polifonične forme. Ove forme podsjećaju na složene arhitektonske konstrukcije, nerješive matematičke probleme, simboličke ornamente, kodirane zapise nestalih civilizacija, vizije u transičnim stanjima.“

Petar Delijević je rođen 1983. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, grafički odsjek u klasi profesora Dragana Momirova. Završio je master studije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu u klasi profesora Vladimira Radišića. Dobitnik je Nagrade za inovativan pristup crtežu na 48. Hercegnovskom zimskom salonu 2015. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i do sada imao četiri samostalne izložbe, u Beogradu, Podgorici i Nikšiću.

Bonus video: