Izložba Marije Šević i Vladimira Lopušine u Galeriji Josip Bepo Benković

Vladimir Lalić (1983 Beograd) ) je grafičar, ali i muzičar. Imao je 15 samostalnih i oko 40 grupnih izložbi. Ističe da se figura provlači kroz njegove formate. Marija Šević (1987 Aranđelovac) diplomirala je slikarstvo u klasi Jovana Sivačkog na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Od oktobra 2008. do februara 2009. boravila je na Akademiji Beaux-Arts u Monpeljeu, izabrana od strane Fakulteta likovnih umetnost
91 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Lopušina, Marija Šević, Foto: Slavica Kosić
Vladimir Lopušina, Marija Šević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.09.2016. 12:08h

Izložba crteža Vladimira Lalića, dobitnika nagrade na 48. i Marije Šević, slikarke, dobitnice nagrade na 49. Hercegnovskom zimskom salonu otvorena je sinoć u Galeriji Josip Bepo Benković.

"Vladimir Lalić, svojim crtežima prikazuje groteskne predstave raznih bića, čovjeka , ali i neke druge oblike života, koji su pored nas postavljeni ogoljeni, zamrznuti u svom postojanju. U umjetnosti je dozvoljeno svako oruđe koje je umjetniku potrebno i koje koristi da iskaže ono što želi i svoje djelo na, za sebe, najekspresivniji način učini onakvim kakvo jeste u njegovom umu, umu stvaraoca - te je ovdje u više primjera korišten, pored izuzetnog crtačkog talenta i metaforički, imaginarni, skalpel da individue u slikama zatočene, takoreći otvori, zasiječe i prikaže svima nama da ono spoljašnje nije toliko bitno, jer ovi radovi jesu na neki način bunt protiv današnjeg shvatanja lijepog, estetskog, kao i velikog osvrta i brige o spoljašnjem dok dolazi do zanemarivanja i zapostavljanja onog unutrašnjeg, duhovnog", kazao je istoričar umjetnosti Nikola Lopušina otvarajući izložbu.

Vladimir Lalić (1983 Beograd) ) je grafičar, ali i muzičar. Imao je 15 samostalnih i oko 40 grupnih izložbi. Ističe da se figura provlači kroz njegove formate.

"Pokušavam da je ukadriram, usporim, zateknem u stanju emocijalne akcije i reakcije ili da je zakucam ekserom za format, kako ne bi odatle pobjegla", objašnjava umjetnik.

Nastupao je u operi Ljubavni napitak, pjeva u hora Viva Vox i bendu Organized Chaos.

"Slike , fotorealistične u svom karakteru odišu velikim duhom dok je svaki potez kista na svom mjestu - stvarajući pomalo blurovane, zamućene efekte koji samo uspijevaju da poboljšaju autentičnost slika i prenesu potpuno izvanrednu, privatnu, atmosferu i duh individua - subjekta koji su prikazani u svakodnevnim aktivnostima", ocijenio je Lopušina izložene radove Marije Šević.

Marija Šević (1987 Aranđelovac) diplomirala je slikarstvo u klasi Jovana Sivačkog na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Od oktobra 2008. do februara 2009. boravila je na Akademiji Beaux-Arts u Monpeljeu, izabrana od strane Fakulteta likovnih umetnosti. Kao stipendista francuske vlade od oktobra 2010. do februara 2011. boravila je na Akademiji Beaux- Arts u Parizu u klasi profesora Claude Closky i James Rielly.

"Divim se svim ljudima koji stvaraju i ostavljaju neki trag za sobom", ističe umjetnica koja ima i iskustvo na filmu – u "Paluba ispod Terazija" koji je režirao Dejan Vlaisavljević Nikt kao svojevrstan omaž filmovima Fritza Langa.

Izložba će biti otvorena narednih desetak dana.

Bonus video: