PROVJERAVAJU KREDIBILITET SADRŽINE DOKUMENTA

Stanković: Izvještaj detektiva ne sadrži dokaze za tvrdnje iznijete o ubistvu Jovanovića

"Prije dvije godine imali smo slučaj građanina koji je tražio status zaštićenog svjedoka povodom saznanja koja bi, kako je tvrdio, dovela do rasvjetljavanja ovog slučaja. Utvrđeno je, međutim, da se ne radi o kredibilnom svjedoku, koji bi mogao da da vjerodostojna obavještenja o učinjenom krivičnom djelu i njegovim izvršiocima”
18 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 18:52h

Izvještaj privatnog detektiva ne sadrži dokaze za tvrdnje iznijete o ubistvu glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, i tužilaštvo provjerava kredibilitet sadržine tog dokumenta, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. Stanković i glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić govorili su danas na sjednici skupštinskog Odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, povodom izvještaja privatnog detektiva dostavljenog tužilaštvu, a u kom se navodi da iza ubistva Duška Jovanovića stoji italijanska mafija. “Koristim priliku da saopštim da izvještaj privatnog detektiva ne sadrži dokaze za tvrdnje iznijete o ubistvu Duška Jovanovića. To ne znači da tužilaštvo ne provjerava dostavljeni dokument, odnosno kredibilitet njegove sadržine”, kazao je on. On je poručio da je nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića opomena za pravosuđe u Crnoj Gori. “Zbog toga ću kao vrhovni državni tužilac učiniti sve što je u mojoj nadležnosti kako bi ovaj, ali i drugi slučajevi nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori, bili riješeni. Upravo taj zadatak stavio sam pred svoje saradnike uz zahtjev za konkretnim rezultatima”, kazao je Stanković. Kooopredsjedavajući Odborom, Koča Pavlović, kazao je da je zadovoljan što je njegova aktivnost dovela do aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva. “I to, čini mi se u pravcu koji sam ja sugerisao” Na pitanje koopredsjedavajućeg Odborom Milorad Vuletića, da li su utvrdili istinitost tvrdnji Pavlovića, da li tu postoje aspekti nedozvoljenih aktivnosti i da li je izvještaj imao oznaku stepena tajnosti, Katnić je saopštio da se treba čuvati zablude, koja je, kako je objasnio, u krivično pravnoj teoriji i praksi najopasnija. Kako je kazao, ne smije se dogoditi da se optuži onaj koji nije počinio krivično djelo. Katnić je rekao da je zabluda da je izvještaj bio više od tri mjeseca u fioci tužilaštva i da su aktivnosti tužilaštva podstaknute. "Na tome je rađeno i na tome će biti rađeno". Katnić je saopštio da Tužilaštvo ne goni, niti mu, kako je rekao, ne pada na pamet da goni sačinioca tog izvještaja, jer to nije u nadležnosti ovog Tužilaštva. Katnić je ocijenio da je obznanivanje činjenica u ovom stepenu postupka nanijelo štetu.

“Tako obznanivanje činjenica koje su po zakonu predviđene da budu tajne u ovoj fazi postupku, odnosno prelimiranoj istrazi ili izviđaju, nanose štetu samom tom izvještaj. Izviđaj je tajan i ni u jednoj demokratskoj državi svijeta o njemu ne mogu da se dobiju informacije, izuzev o događaju koji se desio i o preduzetim radnjama”, saopštio je Katnić. On je rekao da je Tužilastvo preduzelo sve potrebne i moguće aktivnosti povodom tog izvještaja. "Kada Tužilaštvo utvrdi činjenice, javno će ih saopštiti", poručio je Katnić. Pavlović smatra da ne treba unaprijed klasifikovati izvještaj kao nekridibilni. Na pitanje poslanika Demokratskog fronta, Emila Labudovića da li je DNK sa puške kojoj je ubijen Jovanović poslat istražnim organima Italije da ga uporede sa DNK profilom lica na koja se ukazuje, Katnić je saopštio da su tražili od Italijana da im dostave taj materijal. Labudović je ocijenio da je ubistvo Duška Jovanoviča zatrovalo medijsku slobodu u Crnoj Gori. “Svaki novinar, prije nego sjedne za pisaći stroj bilo koje vrste ili uzme mikrofon, negdje ima kao bekgraund u svojoj glavi ima taj slučaju kao granicu preko koje se ne smije, jer može da uslijedi i ono što je zadesilo Jovanića”, naveo je Labudović. Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije najavio da će, s obzirom da je u toku predizborna kampanja, uputiti dopis Tužilaštvu da mu dostavi informacije o tome da li je za prvih deset kandidata na svakoj partijskoj listi formiran predmet. “Pucanj u Duška Jovanovića pucanj je u slobodu u Crnoj Gori, nema skobode u državi dok se to ne riješi”, smatra Milić. Stanković je, govoreći o slučaju novinara Gojka Raičevića, rekao da je Tužilaštvo odmah formiralo predmet o tome, da su prikupljeni neki dokazi, saslušan je novinar u svojstvu oštećenog, prikupljena medicinska dokumentacija. On je dodao da su u tom slučaju izuzete kamere od Centra bezbjednosti (CB) Podgorica i tražena identifikacija službenih lica koje je on prijavio da su nanijele tjelesne povrede. “Međutim, CB Podgorica nije reagovao, od Odbora za unutrašnju kontrolu, od policije traženo da oni pokupšaju da dostave te dokaze i pomognu u identifikaciji tih lica, ali do danas nema odgovora u tom pravcu”, saopštio je Stanković.

Preporučujemo za Vas