Lazović pričao o Solani

“Dao sam izjavu u vezi sa činjenicom da Savjet još nije donosio odluku da prihvati zahtjev Solane... U pitanju je tumačenje člana 419 Zakona o imovinsko- pravnim odnosima, kojim je predviđeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, ako je prilikom privatizacije plaćena tržišna naknada”, kazao je Lazović
86 pregleda 9 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vujica Lazović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.09.2016. 08:53h

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović juče je pred specijalnim tužiocima govorio o zahtjevu ulcinjske Solane da se pravo korišćenja nad zemljištem te kompanije pretvori u pravo svojine.

Zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju kazao je “Vijestima” da je na razgovor u Specijalno tužilaštvo pozvan u svojstvu građanina.

“Dao sam izjavu u vezi sa činjenicom da Savjet još nije donosio odluku da prihvati zahtjev Solane... U pitanju je tumačenje člana 419 Zakona o imovinsko- pravnim odnosima, kojim je predviđeno pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine, ako je prilikom privatizacije plaćena tržišna naknada”, kazao je Lazović.

Prema informacijama “Vijesti” većina u Savjetu smatra da se privatnoj kompaniji ne može predati vlasništvo nad tim vrijednim prostorom, koji se mora proglasiti posebnim biodiverzitetom i zaštićenim područjem.

Savjet je krajem prošle godine planirao da razmatra odluku kojom je predviđeno da se na Solanu upiše državno zemljište od oko 14 miliona kvadrata. Ukoliko bi to Vladino tijelo donijelo zaključak da je prilikom privatizacije Solane plaćena pravična naknada i za zemljište, firma čiji je vlasnik Eurofond može da upiše državno zemljište na svoje ime.

Bivša njemačka ambasadorka Gudrun Elizabet Štajnaker ranije je upozorila da Crna Gora neće moći da računa na otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu prirodne sredine, ukoliko Solana bude ugrožena. Nakon toga, odluka nije stavljena na dnevni red Savjeta.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj u tom predmetu, nakon što je MANS podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Mića Orlandića, sadašnjeg načelnika ulcinjskog katastra Dževdeta Čaprićija, bivše zamjenice generalnog direktora Prve banke Jelice Petričević, službenika Crnogorske komercijalne banke Dragana Đuranovića i osnivača kompanije “Flash” i “Absolute” Veselina Barovića, Boiše Šotre, Zijada Blekića, Bećira Perazića i Vlatka Aprcovića.

Prema podacima do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, u periodu od 2005. do sredine 2008. godine oni su sklopili ili posredovali u sklapanju više štetnih kreditnih ugovora kojima je protivzakonito državna imovina založena kao sredstvo obezbjeđenja.

"U tom periodu uzeto je sedam kredita vrijednosti oko 5.200.000 eura, a kao sredstvo obezbjeđenja pod hipoteku je stavljena državna imovina nad kojom je preduzeće 'Bajo Sekulić' imalo samo pravo korišćenja, nikako svojine", saopšteno je iz MANS-a.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić ranije je saopstio da je u toku istraga o privatizaciji Solane.

Bonus video: