Zmajeviću produžen pritvor do dva mjeseca

Tužilaštvo ga sumnjiči da je, kao dobrovoljac u Vojsci Jugoslavije, zvjerski ubio pet muškaraca i dvije žene, a da je neke od njih, nakon što ih je ubio i opljačkao
90 pregleda 55 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2016. 08:28h

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici je, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, produžilo pritvor do dva mjeseca Nikšićaninu Vladu Zmajeviću(47) zbog sumnje da je 1999. godine u kosovskom selu Žegra ubio sedam civila albanske nacionalnosti.

Zmajević je uhapšen početkom jula zbog osnovane sumnje da je počinio ratni zločin.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je, kao dobrovoljac u Vojsci Jugoslavije, zvjerski ubio pet muškaraca i dvije žene, a da je neke od njih, nakon što ih je ubio, i opljačkao.

Osumnjičen je da je 29. marta 1999. godine, u vrijeme ratnih dešavanja, kao pripadnik 175. motorizovane brigade VJ zajedno sa još pet pripadnika te jedinice obilazeći selo Žegra kod Gnjilana, ušao u kuću Ukšina Ukšinija i u glavu mu ispalio hitac iz automatske puške i ubio ga.

Tužilaštvo sumnja da je nakon toga nožem ubio Ukšinijevu suprugu Džavahiru, ubadajući je sječivom u predjelu glave i vrata. Potom je navodno ukrao iz njihove kuće zlatni nakit i 100 maraka.

Zmajević je osumnjičen i da je istog dana sa dvojicom vojnika došao u dvorište kuće Tahirija Šućerija sa namjerom da mu otme auto. Kada se Šućeri usprotivio tome, Zmajević ga je ubio ubadajući ga nožem više puta u grudi i odvezao se vozilom žrtve.

Sljedećeg dana, Zmajević je navodno naredio nepoznatom vozaču kamiona koji je prevozio njega i još jednog vojnika sa karaule da se zaustavi, jer je pored puta vidio čobanina. Pitao ga je ko je i odakle je, a kada mu je ovaj odgovorio na albanskom jeziku, Zmajević je u njega ispalio tri hica iz automatske puške i ubio ga, sumnja tužilaštvo.

Ni srpsko ni crnogorsko tužilaštvo još nijesu otkrili identitet tog čobanina.

Istog dana je od drugog vojnika tražio da ga sa karaule preveze u selo Žegra, da bi krvavi pir nastavio u dvorištu kuće porodice Haziri.

Tužilaštvo sumnja da je na pragu kuće ubio dva brata Miljazima i Ćazima iz automatske puške. Potom je navodno ušao u kuću i ubio Ćazimovu suprugu Ćamilju. Nju je udarao nožem po glavi i nakon toga u nju ispalio rafal iz automatske puške. Iz njhove kuće navodno je ukrao zlatni prsten i minđuše, upaljač, daljinski upravljač za televizor, punjač za mobilni, futrolu za naočare, tabakeru…

Sagovornik “Vijesti” upoznat sa slučajem, rekao je da je dvodnevno zvjersko ponašanje Zmajevića prekinuto jer su ga vojnici - očevici njegovih nedjela, prijavili staješinama i on je uhapšen.

Na pitanje zašto ga njesu prijavili kada je ubio prvu žrtvu, sagovornik “Vijesti” tvrdi da su se drugi vojnici plašili od njega i da su u svojim iskazima pred vojnim i civilnim pravosudnim organima sjedočili o navodnim zločinima Zmajevića i pomogli u njihovom rasvjetljavanju.

Specijalno tužilaštvo je spise predmeta protiv Zmajevića dobilo od Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koje je godinama prikupljalo dokaze protiv njega.

Bonus video: