"GRAĐANI VIŠE NISU SIGURNI"

Krivokapić: Organizovani kriminal vlada ulicama Crne Gore

"Ova nemoć države proizilazi iz načina vladanja. Ovo je mala zemlja, i ako EU vidi sistemske problem u tom dijelu, onda su temelji našeg sistema u opasnosti"
88 pregleda 78 komentar(a)
Slijepa ulica Kotor, ubistvo Biskupovića i Bošnjaka, Foto: Savo Prelević
Slijepa ulica Kotor, ubistvo Biskupovića i Bošnjaka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.09.2016. 16:20h

Građani Crne Gore ne mogu mirno da koračaju glavnim turističkim centrima ni najvećim gradovima na primorju, kazao je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić komentrarišući ubistva u Kotoru i Baru i problem organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

U bombaškom napadu 12. septembra u Kotoru poginuli su Goran Biskupović i Miloš Bošnjak.

Sinoć je u centru Bara ubijen Željko Vukoslavčević.

"To je ono što ni jedna država sebi ne može da dozvoli, da organizovani kriminal vlada ulicama Crne Gore, vlada životom građana i da obračuni kriminalnih grupa postaju dnevni događaji u Crnoj Gori. Podsjetiću vas da je jedan premijer iz susjedne nam države rekao da je manje kriminala u njegovoj državi, koja je višestruko veća od Crne Gore, nego u jednom gradu na crnogorskom primorju, misleći na Kotor. Ja sam iz Kotora. I SDP je prije desetak godina ukazivao javno i u Skupštini Opštine da je organizovani kriminal preuzeo Kotor, da je on srastao sa političkim strukturama, da preuzima grad. Tamo je bilo prvo paljenje kola nekom političkom aktivisti u Crnoj Gori, a to je bio predsjednik Opštinskog odbora SDP, koja je bila tada vladajuća partija u Kotoru. Decenija je prošla, sada je to postala dnevnost građana Kotora, niko ne korača sigurno više tim gradom. Gradom koji ima suštinski jednu ulicu, iI gdje je lako hvatati kriminalce i pratiti kriminalce, ali je srastanje kriminala sa elementima u državi evidentno", rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Evropska unija je prije nekoliko godina rekla da postoji infiltracija organizovanog kriminala u politički i eknomski sistem Crne Gore.

"To je jedna od najtežih dijagnoza koja se sad pokazuje na ulicama. Kada ne riješite to kao sistemski problem države, kad kriminal nadjača državu, u nekim djelovima države onda vam se to vraća na način koji je to sada. Deset godina ranije smo to kazali, deset godina ranije smo počeli obračun sa kriminalom, ugrozili naše ljude, a sada su ugroženi svi građani Kotora, Bara, a vrlo brzo će se širiti i u drugim gradovima. Ova nemoć države proizilazi iz načina vladanja. Ovo je mala zemlja, i ako EU vidi sistemske problem u tom dijelu, onda su temelji našeg sistema u opasnosti".

Krivokapić je siguran da će promjena vlasti biti snažan doprinos u obračunu sa kriminalom.

"Da će se te veze prekinuti, da će prljavi policajci i svi ostali elementi koji su vezani za kriminal biti kažnjavani i odstranjeni iz sistema i tada se ovo neće moći dešavati", kazao je Krivokapić.