Advokatu prijeti do 10 godina zatvora

Prema optužnici, Rajko Bojović je planirao da državni budžet ošteti za 71.375 eura
161 pregleda 6 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.09.2016. 15:23h

Vijeće Osnovnog suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv advokata Rajka Bojovića, okrivljenog da je pokušao da prevarom javnog izvršitelja od države naplati 71.375 eura.

Sudiće mu se za krivično djelo prevara u pokušaju, za koje je zaprijećena kazna zatvora od dvije do deset godina.

Istraga je pokrenuta nakon što je javna izvršiteljka Aleksandra Tomković-Vukoslavčević prijavila policiji osobe koje su se predstavljale kao advokati i tražile od nje da sa državnog budžeta, po lažnom rješenju Višeg suda, naplati oko 70.000 eura.

Ona je ispričala da je dobila poziv izvjesnog muškaraca koji se predstavio kao advokat i koji je tražio da joj dostavi sudska rješenja taksijem.

Taksista joj je predao dva rješenja po kojima je iz državne kase trebalo da bude naplaćeno 33.000 i 36.000 eura.

Prema optužnici, advokat je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, sačinio lažne isprave - predloge za izvršenje i rješenja nadležnog suda, koje je 21. jula 2016. godine predao na izvršenje javnom izvršitelju, prikazujući ih kao prave.

Time je, dodaje se, pokušao da izvršitelja dovede u zabludu kako bi ona, za njegov račun od države naplatila ukupno 71.375 eura, čime bi on pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a na štetu budžeta.

Bonus video: