Herceg Novi predao finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture

"Do danas su ukupno 54 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg Novi ima veliku šansu da postane prvi grad prijestonica kulture van EU"
1 komentar(a)
Bojan Šarkić delegacija Opštine Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Bojan Šarkić delegacija Opštine Herceg Novi, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 08.09.2016. 15:41h

Herceg Novi je danas u Briselu predao Evropskoj komisiji finalnu kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture za 2021. godinu.

Delegacija iz Herceg Novog posjetila i Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji. Na sastanku sa šefom misije ambasadorom Bojanom Šarkićem zaključeno je da je projekat kandidature ima izuzetan nacionalni značaj.

"Evropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu koji traje od 1985. godine. Do danas su ukupno 54 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg Novi ima veliku šansu da postane prvi grad prijestonica kulture van EU", navodi se u saopštenju Opštine Hoerceg Novi.

Dodaju da se na ovom poduhvatu se radilo posljednjih godinu i 8 mjeseci, te da je u njemu učestvovao veliki tim sastavljen od ljudi iz Herceg Novog i Crne Gore u saradnji sa internacionalnim ekspertima.

Projekat je podržan od strane Skupštine Opštine Herceg Novi, gradova partnera - Opština Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorice, te i krovnim podrškama Vlade Crne Gore i predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, koji predsjedava Počasnim odborom projekta.

"Projekat će ubuduće podsticati oblast kulture, umjetnosti, kreativne industrije, obrazovanja, ekonomije, turizma i mladih kao značajan činilac u zapošljavanju i razvoju ekonomije i infrastrukture. U nastavku procesa članovi žirija sa predstavnicima Evropske komisije će 30. septembra 2016. godine posjetiti Herceg Novi. Nakon toga slijedi i prezentacija i odbrana aplikacije pred žirijem u Briselu, koje će se održati 13. oktobra 2016. godine. Potom će uslijediti i konačna odluka o dobitniku ove prestižne titule", navodi se u saopštenju.

Aplikaciju su u ime Herceg Novog predali Nataša Martić, savjetnica u Kabinetu predsjednice Opštine Herceg Novi i koordinatorka projekta, i Aleksandar Peković, direktor projekta “Herceg Novi 2021”.

Bonus video: