"Na dnu" u hali "Radoja Dakića"

“'Na dnu' je predstava koja u blatu, na dnu, u bezdanu traži ljudsko u čovjeku”, kaže Projkovski
0 komentar(a)
Predstava "Na dnu", Foto: FIAT
Predstava "Na dnu", Foto: FIAT
Ažurirano: 08.09.2016. 08:43h

Ovogodišnje izadnje Festivala alternativnog teatra FIAT otvoriće večeras u 20 časova u hali fabrike “Radoje Dakić” predstava Narodnog teatra iz Štipa “Na dnu” po tekstu Maksima Gorkog, a u režiji Dejana Projkovskog. Ulaz slobodan.

“'Na dnu'” je predstava koju sam ja nazvao poetika banalnog, poetika koja se rađa iz svakodnevice. U pitanju je predstava koja priča o običnom malom čovjeku, kako kaže i sam Čehov, kakvi smo svi mi kao i što su svi oni koje svakog dana srećemo na ulici - sa svojim problemima, svojim strahovima, svojim vjerovanjima i željama. Predstava govori o običnom čovjeku, o njegovim željama, strahovima ali i o želji za letenjem, o sopstvenoj vjeri i postojećim pokušajima čovjeka da leti. Sama voda u predstavi je velika metafora, ona je na početku blato u kome su svi likovi zaglavljeni, svaki njihov pokušaj da izađu odatle nije ništa drugo do samo još jedan bolni pokušaj. Voda kao znak... za pročišćenje... možda razlog za novi potop... za vjeru. 'Na dnu' je predstava koja u blatu, na dnu, u bezdanu traži ljudsko u čovjeku. Na kraju predstave ostaje na publici da pronađe u sebi odgovor na Satinovu repliku 'Čovjek kako to gordo zvuči'”, zapisao je o predstavi reditelj Projkovski.

U okviru muzičkog dijela festivala, iste večeri, u dvorištu Kusleove kuće nastupiće hip hop duo Džej Džej Okoča. Biće to do sada najveći samostalni koncert podgoričke rep grupe, koja će u cjelosti promovisati svoj aktuelni album “AB revolucija”.

Na istom mjestu, u 23.50 časova, biće izveden performans Solo show sa vatrom "Burning Stone", autorke i performerke Mire-Bebe Dobrković. Performans na metaforičan način prikazuje opčinjenost vatrom kao simbolom moći iz koje nastaje potreba za posjedovanjem i manipulacijom...

Bonus video: